För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Politisk brytningstid som ställer krav

Publicerad 8 okt 2021
Sverige behöver en tydlig reformagenda som löser de samhällsproblem som väljarna ser och för att lyckas med det behöver politikerna se företagens betydelse, säger Företagarnas samhällspolitiska chef Fredrik Östbom.
Foto: Shutterstock.com

Höstens starka färger ger en palett av skiftningar. Samma känsla av brytningstid hänger över politiken denna höst. Regeringen har skruvat på alla kranar i mandatperiodens sista budgetförslag för att öka sina chanser att manövrera budgetpropositionen genom riksdagen, där den moderatledda oppositionen kommer att bjuda hårt motstånd. Dessutom har statsminister Stefan Löfven tillkännagivit sin avgång i höst vilket innebär att ännu en statsministeromröstning kommer att hållas. Det sker mot en fond av opinionsmätningar som visar att flera av de åtta partierna långt ifrån kan vara säkra på att ha kvar representation i den riksdag som tar vid efter valet om ett knappt år.fredrik_ostbom_rund150px.png

− Vi har fått vänja oss vid att Sverige inte har stabila majoriteter och ett på förhand givet partilandskap. Icke desto mindre är det viktigt att de politiska partierna förmår höja sig över taktik och kortsiktiga vinningar och se till landets behov av en reformagenda, säger Företagarnas samhällspolitiska chef Fredrik Östbom.

Företag är välfärdsskapare 

Mot bakgrund av uppbrott och skiftningar möts partiledarna på söndag för en debatt i SVT:s Agenda.  Det kommer att bli en föraning av den valrörelse som väntar. I mångt och mycket är frågorna väljarna vill ha svar på redan kända. Vården ligger i topp och har fått en alldeles särskild skärpa i och med pandemin. Därefter fortsätter utvecklingen inom lag och ordning oroa många väljare. På tredje plats över väljarnas viktigaste frågor återfinns utmaningarna inom integration och migration. Därtill finns skolan och utbildning och miljö och klimat.

Villkoren för att driva företag finns inte med i topp, men det är en fråga som skär tvärs igenom i stort sett alla politiska områden. Fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag och där skapas således de skatteintäkter som sedan ska fördelas och så har det varit de senaste trettio åren.

− Ska vi ha resurser att satsa på bra sjukvård och skola och annan välfärd krävs politik som stöttar innovation och företagande. Ska vi lyckas med jobben och integrationen krävs politik som stöttar innovation och företagande. Ska vi återskapa lag och ordning och klara klimatkrisen krävs politik som stöttar innovation och företagande, säger Fredrik Östbom.

Tid för reformer 

Småföretagen och deras anställda är den sektor som bidrar med mest skatteinkomster i Sveriges kommuner. På kommunal nivå står småföretagen för den största andelen av skatteintäkterna i hela 189 av Sveriges 290 kommuner. Företagarna arbetar därför för att det ska bli mindre kostsamt att anställa, att företagen som letar med ljus och lykta efter rätt personer att anställa för att klara konkurrensen och driva igenom smarta innovationer ska kunna hitta rätt kompetens och att tudelningen av arbetsmarknaden ska försvinna genom en modern arbetsrätt. Företagarna vill att de många företagare som funderar på att lägga av på grund av brottsutsatthet ska få hjälp av rättsväsendet samt att den massa av onödig byråkrati och krångel som ligger som en våt filt över företagare ska lätta. Det och mycket mer kräver en modig reformagenda.

− Just nu befinner sig Sverige i ett svårt läge med låg tillväxt, hög arbetslöshet, välfärd som inte levererar på många områden och en otrygghet i samhället som brer ut sig alltmer. För att komma till rätta med dessa utmaningar går det inte att fortsätta med mer av samma politik som lett oss in i denna situation, säger Fredrik Östbom.

Fler nyheter från Företagarna