Återgång till jobbet – med eller utan hund?

Många har skaffat hund under pandemin. Sedan mars år 2020 har nyregistreringarna i Jordbruksverkets hundregister varje månad varit fler jämfört med samma period föregående år, med undantag för juli 2020. I fjol registrerade Svensk kennelklubben en ökning av hundar på årsbasis med nästan elva procent, den största under 2000-talet. Intresset för att skaffa hund har även märkts i stigande priser och långa väntetider hos registrerade uppfödare.
Hemarbete under pandemin och ökad isolering på grund av restriktionerna är två förklaringar till att många valt att skaffa hund. Samtidigt visade djurbutikskedjan Arken Zoo:s årliga husdjursundersökning i våras att många hundägare inte har planerat för hur de ska ta hand om sina nya husdjur när samhället öppnar upp igen och fler börjar jobba utanför hemmet igen.
Plats på jobbet för hund?
Nu är vi där. Många restriktioner hävdes den 29 september och många arbetsplatser börjar fyllas med anställda igen. En del stora företag har hunddagis och andra har öppnat upp hundzoner för att underlätta för anställda att komma tillbaka till jobbet.
− För vissa är det självklart att hundar får vara med på jobbet, medan andra inte vill ha husdjur på jobbet på grund av allergier eller hundrädsla bland kunder eller medarbetare, säger Företagarnas chefsjurist Karin Berggren.
Tindra charmar kunderna
För Madeleine Böhnke som driver företaget Skoglund reklam i Bollnäs är det självklart att labradoren Tindra ska vara med på jobbet.
− Tindra hälsar alla glatt välkomna och när hon inte orkar det får dom kliva över henne på entrémattan där hon ofta ligger. Ibland önskar jag att folk vore lika glada över att se oss människor när de hälsar på, säger hon med ett skratt.
Det händer att andra företagare i området tittar förbi på företaget bara för att hälsa på Tindra och det är enligt Madeleine ytterst sällan någon har problem med att det finns en hund i lokalerna. Det rör sig om kanske två tre gånger på ett år då någon kund inte är bekväm med det och då löser man det.
Ersättning om hunden orsakar skada
Om man som företagare och arbetsgivare väljer att ha en hund på jobbet finns det ett par saker som är bra att känna till. En är att man som arbetsgivare måste ta hänsyn till att det ska vara en bra arbetsmiljö för de anställda i övrigt.
− Om arbetsgivaren till exempel anordnar en hundzon så måste man säkerställa att det blir en bra arbetsmiljö på arbetsplatsen för de som är hundrädda och allergiker, säger Karin Berggren.
En annan fråga är vad som gäller om en hund orsakar skada.
− Det är hundägaren som ska ersätta den skada en hund orsakar även om hundägaren inte vållat skada enligt 19 § lag (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter. Det är inte bara hundbett som kan vara skada utan till exempel att någon krockar med hunden, säger Karin Berggren.
Om en annan person vållat skadan kan hundägaren få ersättning från denne i ett senare led.
Glöm inte hundens behov
Vad som är möjligt och önskvärt på arbetet är en sak. Den andra sidan är vad som är bra för hunden. Redan före pandemin var det på många håll svårt att få plats på hunddagis och situationen är inte lättare nu. Dessutom är det inte säkert att det är en lösning som passar alla hundar.
Sara Viforr driver företaget Passout Hundträning i Bålsta mellan Stockholm och Uppsala. Hon är utbildad hundpsykolog, PTSD-traumabehandlare och hunddagisföreståndare.
− Det viktigaste är att man lär känna sin hunds behov ordentligt. De är individer med sin egen personlighet. Tyvärr har en del nya hundägare räknat kallt med att kunna fortsätta jobba hemma eller ta med hunden till jobbet, men det fungerar inte alla gånger och då får man problem, säger hon.
Det bästa enligt Sara är att göra en helhetsplan för vardagen med hund och det är bättre att göra det sent än aldrig.
− Om man är grön som hundägare är det en bra idé att kontakta en h-märkt hundträdare som kan ge goda råd och visa på en framkomlig väg, säger hon.