För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

”Brott påverkar förtroendet för alla myndigheter”

Publicerad 16 sep 2021
Närvarande polis är viktigt, säger företagaren Veronika Horn i en kommentar till Företagarnas Myndighetsranking som visar att företagare ger polisen högre betyg i andra mätningen i rad.
Genrebild. Foto: Shutterstock.com

Veronika Horn driver tillsammans med maken Mikael företaget Sten och trädgård i Dals-Ed. Likt många andra företagare i landet har de blivit utsatta för brott. I deras fall upprepade gånger. Som ordförande i Företagarnas lokalförening har hon länge varit engagerad i frågan om brott mot företag och har varit med att starta upp företagssamverkan med grannsamverkan som förebild.

LÄS Företagarnas myndighetsranking 2021.

Personliga kontakter

Har du märkt av någon skillnad i hur polisen arbetar, till det bättre eller sämre?

Personligen har jag inte märkt av så stor skillnad, men jag vet att det är flera företagare jag pratat med som upplevt att det blivit bättre. Det är inte så att man ringer till en anonym telefonväxel i Stockholm, utan det är personliga kontakter och poliser som fattar vad man pratar om här. Jag tror att polisen blivit bättre på att berätta hur de arbetar så att vi vet vad vi kan förvänta oss. Områdespoliser och kommunpoliser låter så abstrakt. Det krävs att någon klär orden med innehåll.

Veronika_Horn.jpg

Hur påverkar så kallade vardagsbrott en företagares verksamhet?

Jag tycker att det är fel att kalla kriminalitet för vardagsbrott. Ska man som företagare behöva vänja sig vid att brott är vardag? Vi jobbar ju för alla i samhället. Då känner man sig lämnad i sticket om signalen är att samhället tycker att det är okej att man blir utsatt. Helst vill man ju bli lämnad i fred och arbeta med det man är bra på, utan att behöva bli någon slags säkerhetsexpert också. Dessutom påverkar brott mot företagare även förtroendet för andra myndigheter. Om myndigheterna inte kan förhindra brott, hur vet jag då att de kan räkna ut rätt skatt som vi ska betala?

Tvingas bli säkerhetsexpert 

Du har själv blivit utsatt för brott flera gånger. Hur har det påverkat dig?

Jag känner mig inte rädd personligen. Jag vet ju att de är ute efter maskiner, verktyg, diesel och annat vi har i företaget. Det jobbigaste är därför den ekonomiska biten. Om man som vi blivit utsatta för inbrott flera gånger måste man förklara för försäkringsbolaget hur det kommer sig att vi hör av oss igen och vill ha ersättning. Det är jätteirriterande.

Jag jobbar hårt för mina pengar. Nu måste vi lägga en del av dem på övervakningskameror, larm, dna-märkning och annat. Eftersom vår verksamhet är säsongsbetonad kan vi inte ha verktyg och maskiner stående vid företaget på vintern, då får vi ta hem dem. Ett annat exempel är att vi inte längre tankar fullt längre eftersom det är för stor risk att någon kommer och stjäl diesel då.

Många företagare upplever att det inte är meningsfullt att polisanmäla brott eftersom det inte leder någonvart. Hur resonerar du?

Jag har tidigare upplevt det som väldigt jobbigt att en anmälan inte lett någonvart. Det har hänt att vi fått ett brev om att förundersökningen lagts ner innan vi hunnit inkomma med tips om spår och annat som kan hjälpa polisen att lösa brottet. Det står att de inte har något att gå på, men det finns det ju visst det. Efter att ha pratat med polisen har jag förstått att sådana brev skickas ut automatiskt. Det går att öppna upp ärendet igen, men det är få som känner till det. Om man inte vet det är det lätt att misströsta. Men jag skulle rekommendera att anmäla i alla fall. Om vi inte gör det blir det ju inte fler poliser.

Fler nyheter från Företagarna