För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

”Företagare har blivit mindre kritiska till oss”

Publicerad 15 sep 2021
Den politiska debatten om polisen är förenklad, anser kommunpolis Peter Torstensson.
Foto: Shutterstock.com

Polisen är den enda myndigheten i Företagarnas Myndighetsranking som förbättrat sig två mätningar i rad, dels i den som gjordes 2019, dels i den som nu presenteras.

Läs Företagarnas Myndighetsranking 2021.

Peter Torstensson, kommunpolis i Åmål, Dals Ed och Bengtsfors, svarar på varför han tror att polisen har en positiv trend i hur företagare ser på myndigheten.

För andra gången i rad ökar förtroendet för polisen i Myndighetsrankningen. Vad tror du att det beror på?

Jag kan bara överblicka min vardag. För några år sedan stack vi i Dalsland ut med lågt förtroende för rättsväsendet bland medborgarna. Sedan dess har vi jobbat mycket med samverkan mellan kommunerna och polisen – och även företagen. Nu upplever jag att många företagare blivit mindre kritiska till oss. Visst, gör vi bort oss får vi veta det, men mycket handlar om en större förståelse. Vi har blivit bättre på att berätta vad vi i polisen gör och vad som hänger på andra delar av rättskedjan. Vi är inte åklagare eller domstolar. Om någon som begår ett brott grips av polisen men snart är ute på gatan igen och begår nya brott blir det ju som om vi leker kull med dem, i stället för att bekämpa brottslighet.

Det låter som att du håller med Företagarna om att trygghetsfrågorna ska integreras i det lokala näringslivsarbetet?

Vi jobbar redan så i våra medborgarlöften i Bengtsfors och Åmål och i praktiken även i Dals Ed. Medborgarlöften betyder att vi i polisen lyssnar på vad de som bor och verkar i ett område upplever som viktigt för att de ska känna sig trygga och säkra. Företagarna finns med i samverkansgrupper och vi arbetar med säkerhetssamordnare i kommunerna. Det är ett mycket praktiskt arbete. Det måste det vara. Jag brukar säga att vi i Sverige är världsbäst på att beskriva problem, men inte så värst bra på att göra något åt dem. Därför är det viktigt att vi jobbar lösningsorienterat och kan visa upp resultat.

Kan du ge några exempel på ett sådant arbetssätt?

Vi har ungdomar som åker omkring i epatraktorer och en del av dem skapar problem genom att störa och skräpa ner för företag. Men man kan ju jobba med ungdomarna i stället och erbjuda dem något positivt. Om kommunen och företagen skriver avtal med några av ungdomarna kan man få dem att titta till företagen om de ändå är ute och hänger till klockan fyra på morgonen. Som tack kan de få en burgare eller presentkort för att tanka billigare. Ett sådant avtal hänger på att de lovar att inte ställa till med problem.

Ett annat exempel är att jobba med företagare för att de ska bli bättre på egenskydd. I ett industriområde satte företagarna där upp en vägbom vid den enda bilvägen in. Det finns ju ingen anledning för någon att uppehålla sig där på nätterna och kommer man till bommen lyser strålkastare upp vägen. Det är en enkel åtgärd som leder till färre inbrott eftersom det försvårar för de kriminella.

Det finns många fler exempel. Jag tror inte att det finns ett arbetssätt som väntar på att uppfinnas. Jag tror att det går bäst för den som har bäst minne och uthållighet att kunna hålla igång olika metoder samtidigt, men det kräver så klart resurser. Det är ju inte så att vi poliser går in i varandra av trängsel här direkt.

Många företagare efterlyser fler synliga lokalpoliser. Är fler poliser den enskilt viktigaste satsningen?

Jag tycker att den politiska debatten om fler poliser är väldigt förenklad. När jag blickar ut där jag jobbar skulle jag säga att vi i polisen skulle kunna städa upp i Sverige i morgon. Vi vet ju väldigt väl vilka det är som begår brott. I Dalsland är vi ungefär 50 000 personer, men det är bara någon handfull personer som står för merparten av brottsligheten. De åker in ett tag men snart är de ute igen och fortsätter. Under mina trettio år som polis har jag aldrig upphört att förundras över varför det är så viktigt att alla andra måste anpassa sig till dessa personer som förstör för så många.

Min svåger är snickare. Jag sade en gång till honom att det vi poliser gör känns som att man skulle bygga på ett hus under veckan, men när man kommer tillbaka efter helgen får man börja om igen eftersom det varit ett gäng där och rivit ner allt. Då spelar det ingen roll hur duktig man är på själva hantverket.

Vad är det som krävs för att polisen ska kunna arbeta effektivare enligt dig?

Vi har en mycket centraliserad polisorganisation. I Dalsland har resursneddragningar skett de senaste tio åren och pensionsavgångar ersätts sällan. Tjänsterna hamnar i storstäderna där det är vanligare med grövre brottslighet. Om man som vi har en ledningscentral som omfattar två län kan det tyvärr hända att något faller mellan stolarna, som när vi missade att göra en brottsplatsundersökning efter en stöld. Då får man höra det. Men jag tycker att vi blivit bättre.

I Bengtsfors har vi nu områdespoliser. Jag menar att två områdespoliser som får arbeta i fred, med att synas och verka i sitt område, kan göra större skillnad än tio poliser som får dela upp arbetstiden med en massa olika uppgifter.

Fler nyheter från Företagarna