För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Valets viktigaste frågor

Publicerad 29 aug 2022
Sverige har cirka 500 000 företagare som nu gör sig redo att rösta fram vilka som ska styra landet under den kommande mandatperioden. Tidningen Företagaren har tagit tempen på vad riksdagspartierna tycker i de viktigaste företagarfrågorna.

Vi befinner oss i slutspurten av årets valrörelse. Söndagen den 11 september har landets 7,3 miljoner röstberättigade (varav 430 000 är förstagångsväljare) möjlighet att välja vilket parti som de tror har de bästa förutsättningarna att lotsa Sverige i rätt riktning under de kommande fyra åren.

De partier som till slut lyckas bilda en regering (en process som tog 129 dagar 2018) har en blytung att-göra-lista: Klimatkrisen blir alltmer akut, brottsligheten och otryggheten sprider sig långt utanför landets storstadsregioner, omkring 800 000 människor i Sverige saknar självförsörjning, energikrisen pressar både företag och privatpersoner samt ett säkerhetspolitiskt läge som kräver fingertoppskänsla.

Partiledare från alla läger har under valrörelsen poängterat att det krävs insatser från hela samhället för att lösa många av de utmaningar som väntar under den kommande mandatperioden. Att företagare bidrar till sysselsättning, tillväxt och välfärd är inget nytt. Små och medelstora företag är landets främsta jobbskapare, de har svarat för 4 av 5 jobb sedan 1990. Fler personer arbetar i små och medelstora företag än i någon annan kategori av företag eller organisationer. På kommunal nivå står småföretagaren för den största andelen skatteintäkter i hela 189 av 290 kommuner, visar en tidigare rapport från Företagarna.

106 förslag

- I maj presenterade Företagarna en valplattform med 106 olika förslag för ett mer konkurrenskraftigt företagsklimat. Den är vårt bidrag för att visa landets politiker på alla nivåer vilka stora och små förändringar som krävs för att Sveriges företagare ska kunna fortsätta skapa jobb och välfärd, konstaterar Günther Mårder, Företagarnas vd.

I Företagarnas valplattform konstateras det att även om det är lätt att starta företag i Sverige så är det inte alltid lika lätt att få företag att växa och bli framgångsrika. Företagarna menar att det finns många politiskt beslutade hinder som hämmar företagares möjligheter att växa. Det handlar om lagar, skatter och byråkrati.

Prioriterade områden

Inför årets val har Företagarna pekat ut tre prioriterade reformområden där den kommande regeringen bör lägga extra kraft. Det handlar om att minska regelbördan, sänka skattetrycket och öka tillgången på kompetent arbetskraft.

- Företagarnas valplattform signalerar att landets små och medelstora företag vill bidra som en positiv samhällskraft. Vi kan redan nu se att flera av förslagen har plockats upp i partiernas valmanifest och politiska utspel. Valplattformen gör konkreta avtryck i årets valrörelse, menar Patrick Krassén, Företagarnas skattepolitiska expert.

Tidningen Företagaren har träffat fyra företagare som berättar vilka samhällsfrågor som de tycker kräver akut uppmärksamhet. Det handlar om utmaningar som sätter stopp för utveckling och tillväxt – eller i värsta fall hotar hela verksamheten.

Smålandsföretagaren Åse Esselius pekar ut kompensbristen som en av de viktigaste valfrågorna:

- Skolbänkarna gapar tomma, det finns helt enkelt inga ungdomar som utbildar sig inom verkstadsteknik, säger hon.

Joakim Dahlgren i Stenungsund placerar frågan om brott mot företagare i topp. Han drabbas av allt från småstölder till it-brott och polisanmäler cirka 150 brott om året.

Kostar miljardbelopp

Petra Örjegren driver en ekonomibyrå och hon upplever på nära håll hur en växande regelbörda gör det allt krångligare att driva företag.

- ­Det är dags att titta på nyttan kontra kostnaden. Regelbördan kostar svenska företag miljardbelopp varje år, säger hon.

Och till slut, Norrlandsentreprenören Tobias Lindfors, som driver Student Consulting och Pite Havsbad, pekar ut arbetsgivaravgifterna som det främsta hindret för att ge fler som står långt från arbetsmarknaden en chans att få jobb.

Tidningen Företagaren lät samtliga riksdagspartier ta del av dessa fyra företagares berättelser om hur det är att driva företag i dag. I anslutning till respektive intervju svarar de åtta riksdagspartierna hur de vill (eller inte vill) bidra till att skapa ett bättre företagsklimat.

Fler nyheter från Företagarna