Konjunkturinstitutet ser inga oskäliga prishöjningar

På tisdagen presenterade Konjunkturinstitutet resultatet av en specialstudie av hur priserna i olika branscher i Sverige har ökat i förhållande till kostnaderna under 2022.
Studien visar att det inte finns några tydliga indikationer på att konsumentpriserna (KPIF) har stigit mer än vad som kan motiveras av ökade produktionskostnader sedan det andra kvartalet 2021. Med andra ord, det går inte att hitta stöd för att företagen höjt sina priser mer än vad som kan motiveras av deras ökade kostnader. Däremot finner analysen i studien indikationer på att de faktiska konsumentpriserna ökade något mindre än vad som skulle kunna motiveras av företagens ökade kostnader under perioden. I klartext: Företagen bär mer av kostnaderna än de kan ta ut hos kund.
− Sveriges småföretagare möter ett högt kostnadstryck. Konjunkturinstitutets studie visar att företagen inte fullt ut kompenserat sig för de ökade kostnader genom höjda priser, eftersom det minskar kundernas efterfrågan, säger Företagarnas chefsekonom Johan Grip.
Anmärkningsvärt skuldbelägga företag
Konjunkturinstitutet fick uppdraget att göra studien Prissättning hos svenska företag under 2022 av den förra regeringen i somras. Under regeringsöverläggningarna på Harpsund i augusti talade dåvarande finansministern Mikael Damberg om att företag måste passa sig för att agera på ett sätt som gör människor förbannade.
− Nu går vi genom en tuff tid och då är det inte rimligt att företagen skor sig i ett läge där folk går på knäna, sade Mikael Damberg.
Studien ger som redan beskrivits inget stöd för det hårda tonläget som Magdalena Anderssons regering slog an.
− Att den förra regeringen ödslade tid och energi på att skuldbelägga redan hårt pressade småföretagare och sedan gav detta uppdrag till Konjunkturinstitutet var anmärkningsvärt. Vi utgår nu från att nuvarande regering i stället lägger all sin energi på att underlätta för småföretagare i egenskap av de jobbskapare de är, säger Johan Grip.