Mindre macho gav lättare rekrytering
Tidigare i år kom rapporten som slog fast att 6 av 10 medarbetare i byggbranschen känt oro, ångest eller mått psykiskt dåligt på grund av sitt arbete det senaste året. Samtidigt hade bara drygt 1 av 10 sjukskrivit sig eller tagit hjälp av vården på grund av psykisk ohälsa, enligt undersökningen som gjorts av Novus i samarbete med Ramirent. Men det finns exempel som går mot strömmen.
Malin Söderson är vd för familjeföretaget Iskad – Industri & Skadesanering AB – med cirka 20 anställda i Järfälla strax utanför Stockholm. 2015 tog hon över som vd efter sin pappa och i våras utsågs hon till Årets byggkvinna 2022 för de senaste årens arbete med en inkluderande arbetsmiljö.
– Vår vrå av byggbranschen talas det inte så ofta om men den är viktig. Vi utsätts för risker i en tuff miljö och du måste vara trygg i din roll som sanerare och lita på dina kollegor. Att prata om andningsskydd och annan fysisk säkerhet är en given del, men den psykosociala biten är lika viktig, konstaterar Malin Söderson som sett goda effekter av sitt arbete.
– Minst tre talanger har sagt att de letat upp oss just på grund av kulturen. De vill komma någonstans och de vill vara sig själva
Så gjorde Malin Söderson:
1. Trestegsraket.
Vi inledde arbetet med tre personalmöten. 1. Grupparbete: Vad är machokultur? 2. Föreläsning/enkät: Vad är psykisk ohälsa? 3. Grupparbete om jämställdhet, då såg vi även Mia Skäringers show, No more fucks to give, tillsammans i Globen. Vi hade en del motstånd i början, lite dagisfasoner. Men det gick över.
2. Intro för nya
Sedan 2019 har vi en obligatorisk introduktionsutbildning som alla nyanställda får gå, under sin första arbetsdag.
3. Ledarens jobb
Som ledare måste jag våga prata om saker, det är a och o. Jag måste så frön. Lyfta diskussioner i vardagen, sådant som är lite obekvämt. Våga säga ifrån när något är dåligt. Jag har ett halsband där det står ”Jag vågar vara en jobbig jävel för jag bryr mig”, och så är det.
4. Personalmöten
Det är jätteviktigt att personalen är vana att prata med varandra. Ge dem utrymme för det, på personalmöten. Det kommer upp mycket intressanta frågor.
5. Acceptans för fel
Räkna med att det blir fel ibland. En medarbetare kom upp till mig på kontoret och berättade att han sagt något olämpligt på skoj och bett om ursäkt för det. Det handlar ofta om att vissa inte har fått lära sig att känsloreglera – att hantera sina känslor via ord.
Sila snacket
Charlie Klang är snickaren som tröttnade på gammaldags normer och jargong och lämnade byggbranschen. För ett år sedan lanserade han kampanjen Sila snacket tillsammans med företaget TL Bygg, som ett verktyg för en modernare arbetsmiljö i branschen. Läs mer på silasnacket.se
Text: Malin Sund.