Regeringen lämnar företagen i sticket
Närings- och energiminister Ebba Busch lovade på onsdagen att ge företagen som väntar på kompensation för de höga elpriserna ny information före jul. På torsdagen kom så besked under en pressträff med ministern.
− Det som är dagens krassa besked och krassa verklighet är att nu behöver regeringen ta tag i den här situationen, vi behöver ge ett förnyat uppdrag till Svenska kraftnät att återkomma med en ny ansökan. Det här är inget vi tar lätt på, sade Ebba Busch under slutet av pressträffen.
Närings- och energiministern hade då redogjort för att regeringen arbetar med två parallella stöd till företag och att det i dag inte går att ge något besked om när pengarna kan komma företagen till del.
− Det vore direkt oansvarigt av mig att sätta en tidsram. Allt vi kan göra är att städa upp, göra rätt och driva på, sade Ebba Busch.
Gör något nu
Företagarna är kritiska till hur regeringen hanterat kompensation till företag för de höga elpriserna.
− Man kan inte konstatera att företagen är hårt pressade och sedan inte göra någonting för att lätta deras börda, nu! säger Företagarnas chefsekonom Johan Grip.
Det regeringen nu gör är alltså att konstatera att det inte går att gå vidare med den modell som Svenska kraftnät föreslog i oktober, eftersom den efter justeringar av Energimarknadsinspektionen bedöms utgöra ett otillbörligt statsstöd. Regeringen har därför gett Svenska kraftnät ett nytt uppdrag att senast den 4 januari ansöka hos Energimarknadsinspektionen om ett nytt sätt att kunna betala ut vad regeringen kallar ett generellt stöd till företag, alltså en återföring av inbetalda flaskhalsavgifter.
− Vi har befarat att det skulle bli så här. Likviditeten är ansträngd och återbetalningen kommer att komma för sent för vissa företag, säger Johan Grip.
Sänk andra kostnader
När det gäller stöd till elintensiva företag har regeringen skickat in en anmälan till EU-kommissionen för statsstödsgodkännande. När Kommissionen lämnat ett slutligt godkännande av stöder kommer regeringen att fatta beslut och i en förordning göra det möjligt för de elintensiva företagen att ansöka om stöd hos Energimyndigheten.
− En ansökan till Energimyndigheten kan ligga långt borta i tiden. Regeringen borde använda Skatteverket för både generella återbetalningar och de som går till elintensiva företag, säger Johan Grip.
Enligt Företagarna räcker det inte att regeringen än en gång bedyrar att man känner med de drabbade företagen och lovar att jobba hårt med frågan om att kunna betala ut pengar. Företagen behöver lättnader, inte löften.
− Givet att detta drar ut på tiden måste regeringen snabbt sänka andra kostnader, sänk skatten och momsen på el, sänk arbetsgivaravgifter för småföretag, säger Johan Grip.