Regeringen måste lösa företagens elkostnadskris nu
Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge, lyder ett gammalt ordspråk. Sällan har det tett sig så dumt som nu, när många tusen företagare behöver akut påfyllning i sinande kassor och regeringen inte har några besked att ge när kompensationen för de drakoniska elräkningarna kommer.
− Företagen väntar inte på jultomten. Pengarna det handlar om är återföring av flaskhalsavgifter. Det är för stora avgifter som tagits ut och som ska betalas tillbaka till företagen, säger Företagarnas chefsekonom Johan Grip.
Beskedet från regeringen är att hushållen kan ställa in sig på att få utbetalningar i februari, om inget oväntat händer. Beskedet till företagen är att regeringen jobbar dag och natt på att kunna hitta en lösning så att den kan lämna ett besked. Så har det låtit under flera veckor nu. Vad är det som gör att det drar ut på tiden?
Därför är det svårbedömt när pengarna kommer
Stefan Sagebro är expert på konkurrens och statsstödsfrågor på Svenskt Näringsliv och en av dem som satt sig in i detaljerna i den modell som Svenska kraftnät presenterade tidigare under hösten och som med en korrigering fått grönt ljus från Energimarknadsinspektionen. Företagarna Nyheter vände sig till honom för att få svar på några vanliga frågor.
Varför kunde inte Energimarknadsinspektionen bara godkänna den modell som Svenska Kraftnät lade fram för återbetalning av flaskhalsavgifter till företag, det gick ju vad gäller hushåll?
Energimarknadsinspektionen har godkänt Svenska kraftnäts modell för återbetalning, både till hushåll och företag. När modellen godkändes lades det till att stora elförbrukare måste anmäla och visa vilka ökade elkostnader de haft. Övriga användare kan få återbetalningen enligt den schablonmodell som Svenska kraftnät föreslagit.
Energimarknadsinspektionen menade att det var nödvändigt att införa en begränsning för att undvika att stora företag blir överkompenserade. EU:s nya förordning om krisintervention, som möjliggör återbetalning av flaskhalsintäkter, ställer nämligen krav på att modellen ska vara proportionerlig. Det i sin tur leder till olikbehandling av små och stora företag, vilket riskerar påverka konkurrensen. Därmed omfattas åtgärden av EU:s statsstödsregelverk.
EU-kommissionen har möjliggjort för medlemsstaterna att bevilja företag kompensation för de höga elkostnaderna, men modellen som Svenska kraftnät tagit fram uppfyller förmodligen inte kommissionens villkor. Svenska kraftnät behöver därför sannolikt ta fram en ny modell. Eftersom det bara är företag och inte hushåll som omfattas av statsstödsreglerna så finns inga hinder mot att gå vidare med modellen som omfattar hushåll.
Bedömer du att alla företag kommer att behöva ansöka för att få utbetalning, eller är det endast de som bedriver energiintensiv verksamhet som måste genomgå ett sådant förfarande?
Eftersom alla delar av det regelverk som EU-kommissionen tagit fram innehåller någon form av tak för hur mycket pengar varje företag kan beviljas, så är det svårt att se hur en ren schablonmodell av den typ som Svenska Kraftnät tagit fram skulle kunna användas.
Även om det inte går att säga något säkert i dagsläget, när är din bästa gissning att företag kommer att kunna ha pengarna för återbetalning på kontot?
Det är oerhört svårt att bedöma i dagsläget, inte minst eftersom regeringen är så pass fåordig kring vad som händer och vilka överväganden som görs. Jag vill avstå från att spekulera närmare kring vilken månad vi kan hoppas se de första återbetalningarna, utan i stället rikta önskemålet till regeringen att bli mer öppna kring hur man tänker hantera nuvarande situation, och vilken tidplan man har. Frågan är oerhört angelägen för näringslivet och företagen är i stort behov av besked för att veta vad de kan förvänta sig.
Återbetalning först till sommaren?
Den som väntar på återföring av flaskhalsavgifter riskerar med andra ord att behöva vänta länge än. Det är en situation som riskerar att få fatala konsekvenser för många företag i södra Sverige, där elpriserna länge varit högst i landet.
− Givet regeringens saktfärdighet och problematiken kring statsstödsreglerna är det svårt att dra någon annan slutsats än att regeringens uppdrag till Svenska kraftnät kommer att behöva omarbetas. Det betyder i så fall att företagare bör ställa in sig på att deras återbetalningar kommer först i sommar och att de kan komma att behöva ansöka om återbelåningen, säger Johan Grip.
Enligt Företagarna är det nödvändigt att regeringen inte låser sig vid återbetalning av flaskhalsintäkter om det är svårt att veta när de kan komma företagen till del. I stället behövs andra åtgärder som lindrar problemen.
− Kostnaderna måste ner. Går det inte att göra med återbetalningar, gör det då på ett annat sätt då. Man kan inte sätta in löften och målsättningar på banken, säger Johan Grip.
Nu är det dags att agera
Företagarna har pekat på flera möjliga åtgärder. Det går till exempel att tillfälligt sätta ner arbetsgivaravgifterna i likhet med hur den förra regeringen agerade under inledningen av pandemin under delar av första halvåret 2020, eller att tillfälligt sänka skatt och moms på el för att sänka företagens kostnader här och nu.
De pengar som företag och hushåll i onödan betalat till Svenska kraftnät måste återbetalas. Företagarna har gång på gång lyft att i det läge Sverige befinner sig i nu med skyhöga elpriser, och inte bara i södra delen utan allt mer även i övriga delar av landet, kan inte Svenska Kraftnät fortsätta att ta in enorma summor i flaskhalsavgifter. De måste ta fram en plan för hur stort investeringsbehovet är och sedan skyndsamt verkställa återbetalningen av resterande medel.
− Det är orimligt att vi fortsätter att ta ut dessa summor i flaskhalsavgifter när företagen håller på att gå under och pengarna bara samlas på hög hos Svenska Kraftnät, säger Johan Grip.
Foto av Stefan Sagebro: Ulf Börjesson/Ernst Henry Photography AB.