”Jag är lite rädd varje dag, det ska man vara”
Ett avspärrningsband vajar i vinden och en knallorange kon pockar på uppmärksamhet. Det hade kunnat vara en brottsplats, i stället är det en helt vanlig dag på jobbet. 11 meter upp i en lind hänger arboristen Henrik Ritsanong, vd och grundare av Trädakuten. Han och kollegorna monterar snöbollsliknande julbelysning.
Nyfikna förbipasserande blir stående och tittar rakt upp mot trädkronorna. För Henrik Ritsanong är 11 meter ingenting. Han jobbar i träd som är uppemot 50 meter höga, men det betyder inte att han slappnar av.
– Jag är lite rädd varje dag! Det ska man vara. Det är viktigt att aldrig tappa respekt för höjden, säger Henrik Ritsanong.
Ett av de största
Trädakuten är ett av Sveriges största arboristföretag och utför huvudsakligen trädfällning och trädbeskärning. De är också landets största montör av julbelysning och hjälper till i både Stockholm, Örebro, Umeå och Karlstad. När säsongen är slut ska hela kalaset plockas ner igen, alltid med största möjliga hänsyn till träden.
– Ena dagen är vi på Öckerö och fäller träd på en hembygdsgård och andra dagen är vi mitt i centrala Göteborg och trasslar med julbelysning. Variation är kul, säger Henrik Ritsanong.
Hans mamma, Sutip Austad, driver en ekologisk gård utanför Spekeröd i Stenungsund och levererar grönsaker till några av landets främsta kockar. Själv är han övertygad om att han har ärvt entreprenörsgenen. Han föddes i Bangkok i Thailand där han tidigt började sälja godis utanför huset där han bodde.
– Min mamma var ung när hon fick mig och tvingades lämna bort mig till en annan familj eftersom hon inte hade ekonomin. Det är vanligt i Thailand, säger han.
Henrik Ritsanong trodde att personerna han växte upp med var hans föräldrar, men när han fyllt 14 år fick han veta att hans riktiga mamma hade flyttat till Sverige. Nu erbjöd hon familjen en summa pengar för att köpa loss sitt barn. Om han ville fick han flytta med henne, men då var han tvungen att bestämma sig omgående.
– Jag visste inte ens var Sverige låg någonstans, och plötsligt satt jag ensam på ett flyg med en lapp runt halsen. Det är ganska galet så här i efterhand att jag fattade det beslutet som jag gjorde, säger Henrik Ritsanong.
Omsätter 27 miljoner
I vuxen ålder har han testat ett 15-tal olika jobb. På multiarenan Nya Ullevi började han med att poppa popcorn och slutade sedan som chef med personalansvar. 2007, när han bestämde sig för att satsa på arboristyrket, hyrde han ett Shurgard-förråd utan varken el eller vatten och skaffade sig en motorsåg. I år närmar sig omsättningen 27 miljoner kronor i koncernen.
– Många tror nog inte att jag fortfarande är ute och klättrar, men jag älskar det. Jag jobbar åtta timmar i fält och sedan fyra timmar på kontor. Att vara bland trädtopparna är roligare än att vända på papper, så jag behöver få göra båda delarna, säger han.
Bolaget vågar också sticka ut hakan. Hos Trädakuten har kunden inte alltid rätt. Det händer att privatpersoner vill att arboristerna ska ta ner en 300 år gammal ek som är frisk och som egentligen inte står i vägen, men då erbjuder de sig att beskära trädet i stället.
”Jag jobbar åtta timmar om dagen i fält och sen fyra timmar på kontor”
– Så gamla träd måste vi vara rädda om. Vi brukar få en utskällning, men det kan inte hjälpas, säger Henrik Ritsanong.
I dag har Trädakuten 30 anställda. I stallet finns bland annat Johan Pihl med tolv SM-guld i trädklättring och personalen har rekryterats från länder som Storbritannien, Australien och Polen. Under högsäsong tar de också in säsongsanställda.
Blev gaseller
För två år sedan utsågs Trädakuten till Gasellföretag av Dagens Industri eftersom de växte så snabbt, delvis som en pandemieffekt då många ville rå om hus och hem. Egentligen skulle bolaget kunna vara ännu större, men att få tag i rätt kompetens beskriver Henrik Ritsanong som svårt. De samarbetar redan med de arboristutbildningar som finns och tar dessutom in lärlingar på egen hand. Hårdast av alla jobbar kanske vd:n själv, och han vill inte ha det på något annat sätt.
– Jag är den som kommer först till jobbet och går hem sist. Ingen kan säga att jag åker på semester till Bahamas eller spelar golf i stället för att jobba.
Fakta om Trädaktuen
Startår: 2007.
Verksamhet: Trädfällning och trädvård.
Plats: Göteborg.
Antal anställda: 30 personer.
Omsättning 2021: 26,5 miljoner kronor.
Henrik Ritsanongs bästa råd till företagare: ”Våga prova och våga misslyckas!”
Text: Anna Liljemalm.