För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

”Kunder kan producera el året om, dygnet runt”

Publicerad 17 feb 2022
Företaget Againity är mer aktuella än någonsin. Bolagets teknik beskrivs som en naturlig del av framtidens elproduktion, med patenterade turbiner som tar vara på hetvatten och omvandlar det till grön, lokalproducerad el.
David Frykerås och Elin Ledskog guidar Günther Mårder i Againity-verkstaden där turbinerna monteras. Lilla Signe, 6 månader, är med mamma Elin på jobbet då och då. Foto: Samuel Unéus.

Där ska till fjärrvärmeverket i Emmaboda och den här ska till Tallinn. I centrala Norrköping huserar prisbelönta företaget Againity som ser till att spillvärme från exempelvis värmeverk kan omvandlas till lokalt producerad, grön el med hjälp av turbiner. Totalt 25 av Againitys så kallade ORC-turbiner är i drift i dag runt om i Sverige – från Ystad till Vilhelmina – och i Norge. Snart är även turbiner i Estland och på Grönland i drift.

– Det kommer i gång ungefär en ny turbin per månad, berättar David Frykerås medan han visar runt Günther Mårder i verkstaden.

David Frykerås hjärnan bakom turbinernas teknik. När flygflottiljen F13 i Bråvalla lades ner på 1990-talet började den unge flygteknikern på ABB, där jobbet som servicetekniker tog honom till oljeriggar och raffinaderier runtom i världen. År 2004 startade han företaget Ageratec för att skapa biobränsle av slakteriavfall. Efter fyra år hade företaget etablerat sig i 23 länder och exempelvis sett till att 10 procent av dieselförbrukningen i Uruguay ersattes av lokalproducerad biodiesel.

2008 sålde David företaget till Alfa Laval, vilket gav honom tid och pengar att utveckla nästa idé, att ta vara på spillvärme. Liknande system fanns men var dyra att underhålla och tekniken behövde förenklas. Fem år senare föddes bolaget Againity, där Elin Ledskog snart kom in i bilden som delägare och marknadsansvarig. Hon startade eget redan som 16-åring och var tidigt engagerad i miljö- och klimatfrågor.

Hur hittade ni två varandra? frågar Günther Mårder.

– Jag har aldrig studerat på högskola så jag tog kontakt med Joakim Wren som definitivt kompletterar mig. Han undervisar på Linköpings universitet och bland 400 studenter lyfte han fram Elin Ledskog. Hon hade arbetat med energifrågor åt IKEA i Asien och inom FN och 2013 skrev hon sitt examensarbete i Rwanda för Againity. Vi tre äger i dag majoriteten av Againity, berättar David Frykerås som noga testade företagets teknik i starten.

– I tre år testade, kalibrerade och förfinade vi tekniken innan vi sålde vår första turbin 2016. Det är definitivt en av förklaringarna till att vi har vuxit så mycket. Vi gjorde hemläxan, hade inte för bråttom och byggde maskiner som funkar bra.

Ni dubblade omsättningen varje år i starten?

– Ja, jag hade tre grundteser vid starten: Jag skulle hämta och lämna på förskolan varje dag, baserat på att jag höll på att jobba ihjäl mig i förra bolaget. Vi skulle öka omsättningen och gå med vinst varje år. Och vi skulle direkt bygga ett bolag som klarar en omsättning på över en halv miljard. Alla system är gjorda för en rejäl omsättningsökning. Och vi valde ABB som underleverantör eftersom de är så stora. Då kan vi spela ganska långsiktigt, berättar David Frykerås.

Vad kostar en turbin?

– De största kostar runt 10 miljoner kronor men de vi säljer mest av kostar 5 miljoner kronor. Vi skulle levererat tio i fjol men två av dem görs först nu på grund av komponentbrist. Vi köper värmeväxlare från ett företag i Karlskrona som i sin tur köper koppar från Tyskland. Men efter översvämningarna i fjol råder det brist. Det är vår första klimatrelaterade försening.

Vilka är era kunder?

– Vi jobbar mest med kommunala och halvstatliga värmeverk och numera hör många faktiskt av sig till oss, de har börjat förstå tekniken. Nu går det lättare att få folk att lägga en timme på att samla den data vi behöver ur deras system för att snabbt visa hur mycket egen el de kan producera. Även avloppsreningsverk och tillverkande industrier som har hetvatten över från processer är potentiella kunder. Men det krävdes att ett antal mindre kunder satsade på vår teknik för att de större skulle våga, förklarar Elin och David inflikar:

– Elin har svart bälte i småkommuner nu, eftersom storstäders värmeverk oftast redan har egen elproduktion.

Faktum är att Againity hunnit bättra på svenska statistiken kring turbiner rejält. Snart står de för 20 procent av alla installerade ångturbiner i Sverige. I Sverige finns 556 värmeverk, varav de 94 största hade egen elproduktion. Nu producerar ytterligare 21 verk sin egen el, med Againitys turbiner.

– Vi räknar med att vår teknik passar ungefär hälften av de svenska värmeverken, så att de kan producera el lokalt, dygnet runt och året runt. Skulle vi nå en lika stor andel av Europas värmeverk, motsvarar turbinerna effekten av ett halvt block på ett kärnkraftverk, konstaterar David Frykerås.

Hur ser vägen till ett kontrakt ut?

– Sedan starten av pandemin bjuder vi in till ett digitalt studiebesök per månad. Vi sålde en turbin till Grönland via Teams, utan att ha träffat kunden. Och igår ringde en av de två kommuner som förut sagt blankt nej, "det här är inte för oss". Nu vill de ha en turbin. Det är lite av en milstolpe.

Elanvändningen i Sverige förväntas fördubblas fram till år 2045?

– Vi har frågat politiker vad planen är och fått höra att "det ska marknaden lösa". Men det är för långt bort och för osäkert, det känns lite som ett flipperspel. Vi behöver nya planerbara, väderoberoende energikällor som ersätter kärnkraften vi lagt ner.

Vad skulle du vilja se?

– Smartare subventioner av grön el som breddas till annan teknik än solpaneler vore bra. En av våra mindre ORC-turbiner ger till exempel samma elproduktion som om man täcker 300 hushåll med solpaneler. Och en miljon hushåll har direktverkande el i dag. Vi tar vår vackraste energiform som är svårast att producera och gör något så enkelt som värme av det, när det finns annan teknologi.

Hur ser era planer ut för 2022?

– Vi anställde tre nya medarbetare till marknadsavdelningen i december, så nu är vi totalt 18 i företaget. Vi ska gå ut mer internationellt nu och etablera oss med nya partners i Europa, som känner sin respektive marknad. Det finns 3 882 europeiska värmeverk att börja ringa.

Fakta om mötet

Vilka: David Frykerås och Elin Ledskog, grundare och delägare av prisbelönta energiföretaget Againity som blev Årets Företagare i Norrköping 2021, samt Östergötlands Gasell.
Om företaget: Företagets patenterade turbiner skapar grön el lokalt såväl i Sverige som i Norge, Estland och på Grönland.
Därför bokade jag mötet: Att Againity dubblat sin omsättning varje år i starten säger något om sprängkraften i deras innovation som på sikt kan bidra till att lösa avfallsproblem i utvecklingsländer och minska världens utsläpp av växthusgaser.
Plats: Norrköping, i en vacker gammal tegelbyggnad med verkstad och kontor där scener ur Jönssonligan-filmer spelats in.


Text: Malin Sund.

Fler nyheter från Företagarna