Så gick det när Finland sänkte bolagsskatten

I torsdags publicerade SNS forskarrapporten Gynnas småföretag av sänkt bolagsskatt?, av tre ekonomiforskare från Finland. De går igenom den sänkning av bolagsskatten som genomfördes i Finland 2012-2014, från 26 till 20 procent, och granskar hur ett antal faktorer för mindre företag förändrades under åren efter.
Rapporten presenterades vid ett seminarium där Patrick Krassén, skattepolitisk expert på Företagarna, medverkade som kommentator.
− Forskningen om bolagsskatteändringars påverkan på mindre företag är ganska skral. Denna rapport bidrar till välkommen ökad kunskap om ämnet. Dock tror jag att det inte går att dra några större slutsatser av rapportens resultat vad gäller den svenska bolagsskatten, säger Patrick Krassén.
Unga och ägarledda bolag
Rapportens undersökning baseras på en jämförelse av 44 000 finska företag, varav 31 000 aktiebolag, med årlig omsättning mellan 200 000 och 2,5 miljoner euro. För att kunna urskilja förändringar efter bolagsskattesänkningen används den finska motsvarigheten till handelsbolag som kontrollgrupp (då de inte betalar bolagsskatt).
Några av resultaten av studien är att sänkningen inte hade någon generell påverkan på investeringar bland de studerade företagen, eller på kostnader för arbetskraft eller antal nystartade företag. Däremot kunde forskarna konstatera att yngre bolag, som startats de senaste tio åren, gjorde investeringar i högre grad än äldre bolag, och detsamma gällde för bolag med färre finansieringskällor. Försäljningsvolym och löpande kostnader ökade överlag, och särskilt mycket i ägarledda bolag.
− Särskilt intressant är det att se att effekten var större i ägarledda småföretag, och forskarna konstaterar också att det indikerar att skattesänkningar är särskilt betydelsefulla för sådana företag. Under samma period höjde dessutom Finland utdelningsskatten för fåmansföretagare med lika mycket som bolagsskatten sänktes, vilket troligen dämpade effekten. Hade man inte gjort det, hade den ekonomiska aktiviteten i ägarledda bolag kanske ökat ännu mer. Man måste alltså ta hänsyn till flera faktorer samtidigt för att bedöma effekten, säger Patrick Krassén.
Konkurrenskraftig bolagsskatt
Vid presentationsseminariet diskuterades också behovet av att sänka bolagsskattesatsen ytterligare. Ett omfattande arbete pågår i EU och OECD med att stöpa om grunderna för bolagsbeskattning internationellt. Trenden internationellt går entydigt mot lägre bolagsskattesatser. Både Finland och Sverige har sänkt sina bolagsskattesatser markant de senaste decennierna – i Sverige från 53 procent 1990, till 28 procent 2008, till dagens 20,6 procent. Sverige och Finland ligger därmed strax under EU-snittet på 20,7 procent.
− Som små ekonomier utan stor hemmamarknad är det av stor vikt att länder som Sverige och Finland har konkurrenskraftiga bolagsskatter. Sverige bör sträva efter att fortsätta sänka bolagsskatten under kommande år, säger Patrick Krassén.
Läs rapporten Gynnas småföretag av sänkt bolagsskatt? på SNS webbplats.