För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

”Entreprenörskap har blivit en ny väg framåt”

Publicerad 9 feb 2022
Framgången för snabbväxande, lokala företagen Transfer Galaxy och Virkesbörsen får unga i Örebroförorten Vivalla att satsa på att driva eget.
Ali Taleb, en av grundarna av prisbelönta One4Tech, lär sig av Transfer Galaxys Yosef Mohamed. Han skriver också en bok om förortsentreprenörer i Sverige, för att lyfta fram fler förebilder. Foto: Oskar Omne.

19-åriga Ali Taleb är en av grundarna av Vivallaföretaget One4Tech som redan vunnit priser och lyftes på Företagarnas lista Årets Unga Idéer 2021. Med Transfer Galaxy-vd:n Yosef Mohamed som bollplank tar Ali Taleb smarta steg framåt.

– Yosef har hjälpt oss väldigt mycket, både affärsmässigt som rådgivare och som inspiration för vad som är möjligt. Föreningslivet har varit det stora i Vivalla men nu finns företagarandan här också. Det är tack vare både Transfer Galaxy och Adam Aljaraidah med framgångsrika Virkesbörsen. De har grävt fram vägen för oss andra, säger Ali Taleb.

Hans vision är att skapa en koncern som löser en rad vardagsproblem med smart teknik. Cykelställ med inbyggda lås är redan verklighet.

– Det börjar lossna, berättar Ali som snart släpper en bok med förebilder från 20 förorter.

Historieskrivarna från förorten porträtterar personer från olika branscher: musiker, politiker, advokater, komiker – och entreprenörer.

– Jag lyssnade på nyheterna en kväll och blev så less på allt negativt som rapporteras från förorter. Jag växte själv upp under dåliga förhållanden och vet vad positiva förebilder betyder, om man kan identifiera sig med dem, säger Ali Taleb som även lyfter fram en spännande satsning i Vivalla där företag föds.

Prisbelönt mötesplats

Sedan fyra år tillbaka finns den kreativa, prisbelönta mötesplatsen Trainstation intill skolan. Där leks framtida företagsidéer fram av besökare från hela Örebro, på tekniktäta 500 kvadratmeter.

– Unga blir sedda och bekräftade samtidigt som de lär sig att 3D-printa, programmera robotar, bygga varumärken via Youtube och så vidare, berättar verksamhetsledare Blanchard Butandu som själv är från Vivalla och som startat ett bemannings- och städföretag för att minska arbetslösheten i området. Via sitt andra företag, Sveriges Byggkonsulter, förser han byggföretag med projektledare.

En av de mest trogna besökarna på Trainstation är 21-årige Abdalle Mohammed. Eller Mr Chocolata som han är mest känd som, med 6 500 följare på Youtube på kort tid.

– Många härifrån ser upp till mig och ber mig filma olika grejer. Nu har jag skaffat egen utrustning. Vi får se vilka uppdrag det leder till.

Bättre alternativ till syskon

Ytterligare en positiv motor för Vivalla återfinns mellan bostadslängorna några gator bort: Folkets Hus. Här har entreprenören Khalid Mohammed bland annat grundat föreningen For The People för att ge småsyskon bättre 
alternativ än han själv haft.

– Det var mycket kriminalitet i området och jag ville skapa aktiviteter på helger och lov för yngre. Efter ett år hade vi 800 medlemmar och vi började bli som en röst för området, berättar Khalid som fick kontakt med ett nationellt nätverk, Förenade Förorter.

Han såg vilken viktig knutpunkt exempelvis Rinkeby Folkets Hus var för sitt område och började arbetet med att etablera en motsvarande plattform för förändring i Vivalla.

– Vi är inte bara en organisation, jag har också startat aktiebolag för att föreläsa, projektleda och hjälpa fler unga att förverkliga idéer och drömmar. I dag är det många som ser upp till Vivalla-killarna som startat Transfer Galaxy. Det gör att fler känner att de också kan starta eget, säger Khalid Mohamed.

En av hans adepter, 13-åriga Farhiya Mohammed, har hittat ny motivation för att gå till skolan genom att ringa in två tydliga framtida karriärer.

– Plan A är att bli ordförande för en domstol, helst i tingsrätten i Örebro. Jag gillar att diskutera och jag vill vara med och förnya hur vi tolkar olika lagar. Det behövs fler perspektiv i domstolarna. Plan B är att bli fotbollsentreprenör och se till att fler tjejer mår bra med hjälp av fotbollsaktiviteter. Jag älskar fotboll, berättar hon.

Vill få fram fler kvinnor

Just kvinnliga entreprenörer har inte tagit plats lika tydligt än i Vivalla. Men det vill en nystartad grupp i Folkets Hus ändra på. Gymnasieeleverna Alice Koca, Dunia Hazem, Vina Masoud, Diana Hazem och Fatima Mahad har startat För Vår Förort, för tjejer från 14 år och uppåt.

– Efter nian får man inte gå på fritidsgården längre och vi saknade ett sammanhang. Vi ska hjälpa tjejer att våga mer och hitta sina starka sidor. Under året hoppas vi komma gång med entreprenörsföreläsningar ett par gånger i månaden, gärna lokala förebilder, säger Fatima Mahad.

Företaget blev lösningen

I korridoren passerar en tänkbar kandidat: Yussf Junni. Efter att i flera år ha engagerat sig ideellt i läxläsning i Vivalla grundade han Skolbryggan med två vänner. Yussuf studerar till matematiklärare för grundskolan och tröttnade på kortsiktigheten i olika projekt i området. Att starta företag blev lösningen. Förra våren hjälpte Skolbryggans mentorer 23 elever att höja totalt 90 betyg på en termin. Till hösten blev de nerringda av föräldrar, och 60 elever har fått hjälp att läsa upp senaste terminsbetygen.

– Vi gör en plan och sätter mål med varje elev. De lär sig att ta ansvar med oss som stöd. För många är det första gången de har hjälp av andra efter skolan. Föräldrar får veckorapporter och månadsrapporter, säger Yussuf och tillägger:

– Resultatet är tydligt: metoden fungerar. Just nu är vi inne i en expansionsfas och vi finns digitalt för elever och föräldrar i hela Sverige.

Text: Malin Sund.

Fler nyheter från Företagarna