För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Ovärdigt pensionsdrama

Publicerad 14 jun 2022
Partierna ägnar sig åt en budstrid som äventyrar hela pensionssystemet.
Foto: Shutterstock.com

Nyheter om pensionsbestämmelser åldras fort denna sommar. På måndagen höll socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) en pressträff för att meddela att regeringen nått en uppgörelse som såväl Vänsterpartiet och Miljöpartiet som Centerpartiet står bakom, blott två dagar före omröstningen i riksdagen om vårbudgeten. Inte långt därefter förklarade riksdagens finansutskott, där Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna är i majoritet, att förslaget inte ska läggas på riksdagens bord. Tongångarna är höga. Fortsättning följer.

− Vi är mycket oroade över sättet som pensionsfrågan nu hanteras, säger Företagarnas socialförsäkringsexpert Erik Ageberg.

Ageberg_rund_liten.png

Olika pensionsförslag

Samtliga partier har under våren uttryckt önskemål om att höja pensionerna. Socialdemokraterna gjorde i våras upp med Vänsterpartiet om en ny förmån som de kallat för garantitillägg. Den bidragskonstruktionen kunde inte Centerpartiet stödja. Eftersom Magdalena Anderssons (S) regering är beroende av stöd från Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centerpartiet för att baxa vårbudgeten genom riksdagen presenterades alltså en ny lösning, där garantitillägget skrotats och i stället garantipensionen höjs med 1 000 kronor från och med augusti i år. Uppgörelsen innehåller även höjt bostadstillägg, utredning av en ”gas” i pensionssystemet samt förslag om en ytterligare förstärkning av det förstärkta jobbskatteavdraget för personer över 65 år som jobbar från 1 januari 2023.

− Förslaget som regeringen och Centerpartiet lägger fram, tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet, innebär att skillnaden i pension mellan den som inte alls har arbetat och den som arbetat hela livet, men till låg lön är nära noll, säger Erik Ageberg.

Allt annat än långsiktighet

Sedan tidigare finns ett annat förslag från Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna som innebär höjning av garantipensionen med 600 kronor per månad och höjning av det tilläggsbelopp som används för att räkna ut bostadstillägg. Det innebär dessutom en skattesänkning på pensionsinkomster samt en utredning av en ”gas” i pensionssystemet.

− Företagarna anser att trygga pensioner för nuvarande och kommande pensionärer kräver långsiktighet och principfasthet. Tyvärr visar inget av förslagen dessa egenskaper just nu. Partierna är mitt inne i en budstrid som äventyrar hela pensionssystemet, säger Erik Ageberg.

Pensionsgruppen görs irrelevant

Just nu verkar pensionsgruppen, den parlamentariska arbetsgrupp där företrädare för de fem partierna som genomförde pensionsreformen ingår och som ska trygga systemets stabilitet, inte fungera.

− För ett par veckor sedan var det viktigaste för Centerpartiet att hålla ihop pensionsgruppen. Nu gör de upp med Vänsterpartiet och Miljöpartiet utanför pensionsgruppen. Ardalan Shekarabi och Centerpartiet tycks vara inställda på att göra pensionsgruppen irrelevant, utan att formellt lämna den, säger Erik Ageberg.

Företagarna anser att det svenska pensionssystemet är ett långsiktigt hållbart system som borgar för goda pensioner för nuvarande och framtida generationer. För att värna det krävs genomarbetade reformer om hur socialförsäkringen ska stärkas, inte de senaste årets skissartade förslag.

− Det måste bli ett slut på den här och den tidigare rödgröna regeringens sätt att lättvindigt rucka på viktiga principer i sjukförsäkringen, arbetslöshetsförsäkringen och pensionssystemet, säger Erik Ageberg.

Fler nyheter från Företagarna