För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Regeltrixande sticker i ögonen

Publicerad 8 jun 2022
Samtidigt som riksdagsledamöter trixar med reglerna för att få högre ersättning oroar sig företagare för följderna av att inte uppfylla någon av alla myndighetsregler.
Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock.com.

På onsdagen avgick Skatteutskottets ordförande, socialdemokraten Jörgen Hellman, med omedelbar verkan. Anledningen är att SVT:s program Uppdrag Granskning avslöjat att han är en av flera riksdagsledamöter som varit skrivna i bostäder där de egentligen inte bor.

Genom att vara folkbokförd mer än femtio kilometer från Stockholm kan riksdagsledamöter få övernattningslägenhet i huvudstaden och traktamente för resorna. Fram till alldeles nyligen var Jörgen Hellmans folkbokföringsadress ett nedgånget hus utan fungerande avlopp utanför Vänersborg.Patrick rund.png

− Det sticker självklart i ögonen när tunga riksdagsledamöter, med rymliga arvoden, uppfattas trixa med riksdagens regler för att få ännu större förmåner. Det riskerar också att förta förtroendet för alla folkvalda, säger Patrick Krassén, skattepolitisk expert på Företagarna.

Skadar förtroendet

Enligt en kommentar på Facebook skriver den nu före detta ordföranden i Skatteutskottet att han inte tillförskaffat sig någon ersättning som han inte har rätt till, men att han inser att hans agerande ”skadar förtroendet för mig som folkvald och framför allt riskerar (det) att skada mitt parti”.

För att sätta avgången i relation till andra som har regler att rätta sig efter visar Företagarnas undersökningar att 85 procent av företagarna oroar sig för konsekvenserna om man skulle missa att uppfylla någon myndighetsregel avseende företaget.

− En företagare som anger en oriktig uppgift i sin deklaration, även helt oavsiktligt, åker automatiskt på 40 procent i skatteböter. En oriktig uppgift i bokföringen eller för sent inlämnad årsredovisning kan leda till straff med böter och till och med fängelse, även för ringa brott, säger Patrick Krassén.

Företagens regelbörda

Företagens regelbörda har växt påtagligt. I Tillväxtverkets rapport Företagens villkor och verklighet från februari i år, framgår att mängden uppgifter som ska lämnas till myndigheter och myndigheters olika tolkningar av regler upplevs som de största problemen bland små och medelstora företag. 

− Även om vi bortser från det etiska perspektivet, borde riksdagsledamöters slarv med uppgifter och redovisningar stämma till eftertanke när riksdagen ska besluta om förslag till ytterligare regelpålagor på företagare, säger Patrick Krassén.

Uppdrag Gransknings avslöjande visar att de som bestämmer om regler uppenbarligen kan göra fel av olika skäl. Det leder dock inte till böter eller hot om fängelse för dem.

− Om de hade samma villkor att förhålla sig till som en vanlig företagare, kanske fler av riksdagsledamöterna skulle förstå bördan och oron som regelpålagorna innebär, säger Patrick Krassén.

Fler nyheter från Företagarna