För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

VR mot värk – framtidens rehab sker på distans

Publicerad 25 maj 2022
Säg virtual reality och de flesta tänker på spel. Luleåföretaget Curest, med Emil Lilja i spetsen, ser snarare till att den som dras med kronisk nacksmärta får modernare, smartare hjälp. Med fysioterapeuten på distans.
Foto: Oskar Omne.

– Vi skickar vr-glasögon till dig på posten. I sommarstugan, segelbåten eller hemma i vardagsrummet kopplar du upp dig och tränar rehabprogram som skräddarsys för dig av fysioterapeuten, berättar Emil Lilja, vd för Curest.

Cirka 600 000 svenskar per år har ont i nacken, allt ifrån svårare smärtor som vid whiplashskador till lindrigare problem. Globalt rör det sig om 290 miljoner människor med ont i nacken årligen. Det är här Curest innovation kommer in i bilden. Fysioterapi, eller sjukgymnastik som det hette förr, är sällan det roligaste eller enklaste. Men ny teknik ska förändra det.

Motverkar nackproblem

– Att leva med nackproblem kan vara ett helvete rent ut sagt. Vi vill hjälpa så många som möjligt tillbaka till en bättre vardag, säger Emil och tillägger att på sikt ska övningar för hela kroppen finnas, inte bara vid nackproblem och skador.

”Vår äldsta patient är 90 år och tränar hemifrån med VR-glasögon medan fysioterapeuten håller koll på att allt går rätt till”

Sedan drygt två år tillbaka tar Curest form i inkubatorn Arctic Business i Luleå. Pandemin har både inneburit utmaningar och skyndat på utvecklingen kring digitala lösningar.

– Det blev tydligt att vården måste ställa om och att vi kan jobba på andra sätt än de traditionella, säger Emil.

Företaget står dels för själva medtech-innovationen som andra vårdaktörer kan ta del av i sin rehabilitering av patienter på kliniker. Men Curest har även tagit steget att själva bli vårdgivare med egna fysioterapeuter – utspridda i landet.

– De kan lika gärna sitta i Luleå som i Lund, eller i Madrid. Det ger oss möjlighet att bli en spännande arbetsgivare. Samtidigt når vi dem som har svårt att ta sig till fysioterapeuten. Vår äldsta patient hittills är 90 år och tränar hemifrån med VR-glasögon medan fysioterapeuten håller koll på att allt går rätt till, berättar Emil.

Följer utvecklingen med video

Efter ett telefon- eller videosamtal om problemen får patienter Curests VR-glasögon hemskickade, med ett träningsprogram med övningar och rörelser att följa i den virtuella världen. Tack vare tekniken kan fysioterapeuten följa utvecklingen och stämma av via videomöten.

– Problemet med vanlig fysioterapi är att en del inte kommer till skott och tränar tillräckligt för att få effekt, medan andra kanske gör sina övningar men har svårt att veta om de gör rätt. Vi ser när du slutfört en övning och om exempelvis din rörlighet blir bättre. När du är färdig skickar du tillbaka VR-glasögonen till oss, förklarar Emil Lilja som också understryker vikten av uppriktighet.

– Vi är måna om att aldrig lova för mycket kring vad som är möjligt och hur bra en person kan bli.

Trots det ser han att förväntningarna ofta överträffas.Som den 30-åriga kvinna som inte kunnat ha ett jobb, och inte kunnat sitta i mer än 20 minuter utan att ha ont. I dag arbetstränar hon. Medan en annan patient som levt med en whiplashskada i 30 år nu kunnat halvera sin dagliga dos morfin.

– I julas hade han lyckats hänga upp julgransbelysningen för första gången sedan skadan tack vare ökad rörlighet. Då blir det väldigt konkret varför vi gör det här.

Fler nyheter från Företagarna