Per Bolund är en oroad optimist

Sist av partiledarna gick Miljöpartiets språkrör Per Bolund under fredagseftermiddagen upp på scenen under Företagarnas kongress. Som flera av de andra partiledarna som gästade kongressen lyfte han fram en personlig koppling till företagande. Han kommer från en företagarfamilj. Framför kongressdeltagarna var det däremot den politiska visionären Bolund som lade ut texten.
− Vi ser resan till det nya gröna folkhemmet som vi vill bygga upp som en möjligheternas resa, sade han.
Gröna investeringar
Vad det handlar om enligt Miljöpartiet är att snabbt avveckla fossilberoendet i hela samhället till förmån för hållbara och rena sätt att producera el, driva transporter och industrier. Det handlar enligt partiet om nödvändiga samhällsinvesteringar i en unikt stor omfattning.
− Vi behöver investera hundra miljarder kronor varje år i tio år, i de nya transportsystemen, i de nya energisystemen, i de hållbara industrierna, sade språkröret.
Per Bolund beskrev sig själv som en oroad optimist. Oroad för att det finns mycket kvar att göra i klimatarbetet och begränsat med tid, men optimist för att det finns många bra idéer och lösningar att ta fasta på. Nyckeln till framgång är enligt honom politiskt ledarskap.
− Det som krävs för att företagare ska våga ge sig in i den här resan och satsa kapital och tid på de här investeringarna är att politiken vågar leda och peka ut en riktning som står sig över tid, sade han.
För att stärka omställningen vill Miljöpartiet se en global koldioxidskatt och i väntan på det ser det så kallade klimattullar på EU-nivå som ett bra sätt att skydda de som går före.
Politiken ska ge ramarna
Språkröret exemplifierade den politiska riktningen med klimatlagen om nollutsläpp till 2045, investeringsprogrammen Industriklivet och Klimatklivet, klimatbonus för nollutsläppsbilar och gröna kreditgarantier.
− Vi har rekordinvesteringar i solceller, vindkraftsutvecklingen går enormt snabbt och det är stora investeringar på gång för att producera de nya hållbara biodrivmedlen, sade han.
Samtidigt finns olika slags flaskhalsar. De är tydliga i elnäten och i laddinfrastrukturen där Miljöpartiet vill se utbyggnader, men även i långa tillståndsprocesser och på kompetensområdet. Det sistnämnda handlar enligt Miljöpartiet både om att satsa på utbildning och om att ha fortsatt möjlighet att attrahera personer på en internationell arbetsmarknad genom arbetskraftsinvandring.
Inom energipolitiken vill Miljöpartiet satsa på de förnybara energislagen och även på energieffektivisering, som enligt partiet kan spara mycket pengar.
− Energieffektivisering är en morot som är för stor och för god för att inte äta upp, sade Per Bolund.
Förenkla regler
Framträdandet avslutades med en utfrågning med Företagarnas politiska experter Alexandra Hernadi och Helena Fond. I det fördes bland annat regelbörda på tal och då nämnde språkröret att det behövs en förändrad syn på företagande bland myndigheter.
− Det viktigaste är att ända mindset hos våra myndigheter, från att agera polis till att stödja, sade Per Bolund.