Staten och kapitalet är viktiga för Ulf Kristersson

Företagarnas kongress som pågår i Norrköping under torsdag och fredag gästas av flera partiledare. Först ut under torsdagen var Moderaternas Ulf Kristersson som talade inför ombuden och övriga deltagare innan han blev utfrågad av Företagarnas politiska experter Helena Fond och Alexandra Hernadi.
Nyfikenhet och öppenhet
Moderatledaren slog an en personlig ton och berättade om egna erfarenheter från arbete i näringslivet. Han önskar att mer av den öppenhet och nyfikenhet han själv mötte när han klev in i företagsvärlden från politiken också skulle möta dem som går åt andra hållet. Men han betonade även skillnaderna mellan de olika sfärerna och vikten av att som politiker förstå att de är olika.
− Statens allra mest övergripande roll är inte att leka affär, utan att göra sådant som bara staten kan och att göra det väl, sade han.
Ulf Kristersson pekade på inre och yttre säkerhet – det sistnämnda aktuellt mot bakgrund av det historiska beslutet om att ansöka om Nato-medlemskap – fungerande rättsstat och tillståndsgivning, infrastruktur, utbildningsväsende och offentlig välfärd.
−Jag tycker inte att staten ska skämmas för att inte göra mer än så, men den ska skämmas om man inte gör det bra, sade moderatledaren.
För lätt vara kriminell
Bra, det tycker han inte att det går. Brottslighetens utbredning och allvar påverkar både privatpersoner och företagare och är enligt Ulf Kristersson nu Sveriges allvarligaste samhällsproblem. Därtill anser han att regeringen abdikerat i energipolitiken och för en oansvarig skattepolitik.
− Det är för lätt att vara brottslig i Sverige, sade han.
Det märks tydligt att det är valår. Ulf Kristersson framträdde inte enbart som ledare för Moderaterna, utan även som oppositionens ledare – en samlande kraft som kan samarbeta med alla partier för att sätta sakfrågorna främst och hitta lösningar.
− Jag kommer att kunna bilda den första regeringen på fyrtio år som är helt enig i energifrågan, sade han.
Viktigt kunna hantverket
För att lyckas i politiken måste man kunna hantverket, sade Moderatledaren. Det handlar enligt honom om tre saker: förstå problemen, föreslå rimligt genomtänkta och genomförbara lösningar och sist men inte minst, samla dem som vill gå i samma riktning och få någonting gjort.
− Staten och kapitalet har olika roller, men jag vill att man utifrån dem ska kunna enas om respekt för Sverige, sade han.