För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Regeringen vill se ukrainska flyktingar i arbete

Publicerad 25 mar 2022
Arbetsförmedlingen är navet i regeringens strävan att få så många ukrainska flyktingar som möjligt att arbeta under vistelsen i Sverige.
Foto: Yanosh Nemesh/Shutterstock.com.

Regeringen ser goda möjligheter för personer som flytt till Sverige från Rysslands krig i Ukraina att komma i arbete, även om situationen är omgärdad med osäkerhet och utmaningar på grund av att det är svårt att sia om krigets förlopp. Det meddelade migrations- och integrationsminister Anders Ygeman och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark på måndagen när de höll en pressträff tillsammans med Arbetsförmedlingens generaldirektör Maria Mindhammar.

LÄS ÄVEN: Regeringens övertro på Arbetsförmedlingen. 

Bra utgångsläge på arbetsmarknaden

Regeringens bedömning grundar sig i att läget på arbetsmarknaden är relativt gynnsamt med stigande sysselsättning och sjunkande arbetslöshet, även om långtidsarbetslösheten alltjämt är ett växande problem. I och med att restriktionerna på grund av pandemin hävts finns det efterfrågan på arbetskraft i flera kontaktnära branscher. Till det kommer just nu spirande behov av säsongsarbete inom de gröna näringarna.

– Vi har redan sett exempel på arbetsgivare som är intresserade av att anställa personer från Ukraina. Det är mycket välkommet, sade Eva Nordmark.

Rätt att arbeta i Sverige

På grund av Rysslands krig mot Ukraina aktiverade EU Massflyktsdirektivet den 4 mars. Det innebär att personer från Ukraina ska erbjudas tidsbegränsat uppehålls- och arbetstillstånd inom EU, det vill säga även i Sverige. Till att börja med gäller det under ett år, men kan förlängas. Det krävs ingen individuell prövning för att besluta om uppehålls- och arbetstillståndet för dem som omfattas av beslutet.

Omkring fyra miljoner personer har hittills lämnar Ukraina, men de flesta befinner sig i grannländerna och till Sverige har hittills bara drygt 14 000 personer kommit. Migrationsverkets huvudscenario är dock att 76 000 kommer att befinnas sig i Sverige vid halvårsskiftet.

Arbetsförmedlingen i centrum

De som befinner sig i Sverige och omfattas av massflyktsdirektivet har möjlighet att skriva in sig som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen. Myndigheten kommer då att genomföra kompetenskartläggningar.

– Vi tittar nu på vilka arbetsmarknadspolitiska insatser som kan bli aktuella. Vi pratar om integration, inte långvarig etablering och vill att så många som möjligt ska jobba under den här tiden för att klara sin försörjning, sade Maria Mindhammar.  

Regeringen och Arbetsförmedlingen uppmanar arbetsgivare att anmäla jobb och praktikplatser så att de kan läggas upp i Platsbanken. Än så länge är det dock få ukrainska flyktingar som har skrivit in sig på Arbetsförmedlingen. Myndigheten och regeringen räknar med att det kommer att ta ett tag för människor att finna sig till rätta i Sverige så pass mycket att de börjar söka jobb. Först måste människor hitta någonstans att bo, kanske ordna skolgång till barnen och sätta sig in i vad som finns för möjligheter under tiden man är i Sverige.

Egen försörjning är utgångspunkten

De flesta som lämnat Ukraina är kvinnor och barn. Enligt en grov uppskattning är varannan person på flykt från Ukraina i Sverige i arbetsför ålder. Många antas vara relativt välutbildade och talar dessutom engelska, vilket är en fördel, menar Arbetsförmedlingen.

– Många som kommer nu vill börja jobba. Utgångspunkten är också att man ska kunna försörja sig genom arbete eller eget sparande, säger Eva Nordmark.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna