För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Rysslands krig och svensk ekonomi – så påverkas den

Publicerad 1 mar 2022
Varken Ryssland eller Ukraina är stora handelspartners för Sverige, men svensk ekonomi påverkas av kriget.
Foto: Shutterstock.com

Sedan den 24 februari rasar ett krig i Europa. Rysslands invasion av Ukraina är en sådan exceptionell händelse att den får svåröverblickbara följder för samhället och för företagande, i Sverige, Europa och hela världen. Men även om det i dagsläget är svårt att spekulera i hur dessa följder kommer att se ut råder inga oklarheter om ansvaret för kriget.

− Låt oss vara tydliga med att det inte är någon tvekan att det är Ryssland som ensamt är ansvarigt för detta mänskliga lidande vi nu ser i Ukraina, säger Företagarnas samhällspolitiska chef Fredrik Östbom.

Eftersom Ryssland är en stor exportör av gas och olja kan man räkna med att kriget kommer att ge avtryck i energifrågan och både sanktioner och ryska motåtgärder kommer att inverka negativt på världsekonomin.

Begränsad handel med Sverige

Varken Ryssland eller Ukraina tillhör Sveriges största handelspartners. Omkring en procent av vår utrikeshandel sker med Ryssland. Exporten består i huvudsak av maskiner och transportmedel, medan importen till största delen är energi och kemiska produkter – Sverige importerar nästan ingen naturgas. Handeln med Ukraina är ännu mindre, cirka 0,3 procent av Sveriges totala utrikeshandel. 

− Med tanke på vår begränsade ekonomiska exponering kan man säga att den direkta effekten på svensk BNP sannolikt är liten, säger Fredrik Östbom. 

Kronan och finansmarknaderna påverkas

Samtidigt är Sverige del av den globala ekonomin. Effekterna efter krigets början var initialt fallande aktiekurser i Sverige, men de har delvis återhämtat sig. Dessutom har kronan försvagats.

− I kristid brukar marknaden söka sig till de större valutorna, framförallt dollarn och euron. Dessutom är exempelvis energipriser alltmer globala och stigande priser i Europa ger, som vi har sett det senaste året, högre el- och drivmedelspriser också i Sverige, säger Fredrik Östbom.

Svårt för enskilda företag

För enskilda företag som importerar, exporterar eller bedriver verksamhet i Ryssland och Ukraina står det klart att kriget och sanktionerna kan få mycket stora konsekvenser för både anställda och ägare. Det finns dock goda möjligheter för regering och riksdag att med finanspolitiska medel gå in och stötta.

− Statsfinanserna är starka, trots pandemin tidigare, och skulle vissa hushåll eller företag få stora problem finns mycket goda politiska möjligheter att gå in och stötta. Det är en bra krockkudde att ha med sig när vi nu går in i en osäker tid, säger Fredrik Östbom.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna