För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Nu tar 14:e generationen över familjeföretaget

Publicerad 14 nov 2022
I halländska Slöinge har det malts mjöl i över 450 år. I dag räknas Bertegruppen som Sveriges äldsta familjeföretag – och den 14:e generationen har precis tagit över. Hur håller man ihop ett företag genom fyra sekel av generationsskiften och potentiella ägartvister?
I tidningen Företagaren berättar familjen Stenström hur Bertegruppens koncern framgångsrikt generationsskiftat sedan 1500-talet. Bläddra för att se fler bilder. Foto: Linn Bergbrant.

Att vara mjölnare är inget för den ljudkänsliga typen. I Slöinge, strax utanför Falkenberg, krossas och mals vetekärnor i flera högljudda steg. Hjärtat i kvarnverksamheten är valsstolarna. De fyrkantiga maskinerna tuggar hungrigt i sig spannmålet och rensar bort skalet. Till slut är mjölet finfördelatoch alldeles kritvitt.

Den allra första mjölsäcken lämnade Berte Qvarn redan 1569. På den tiden var det enkla stenar som krossade mjölet, och leveranserna skedde till fots eller med häst och vagn. I dag är detta en av Europas mest moderna kvarnar. Hela anläggningen är datoriserad och styrs från ett kontrollrum.

– När vi har köpt nya maskiner har vi försiktigt hissat ner dem genom taket. Vi vill inte förstöra de gamla röda tegelväggarna, säger Lovisa Stenström som är vd för Bertegruppen.

”Hos oss görs inga kortsiktiga investeringar, vi bygger sådant som håller i generationer”

Äldst i Sverige

Familjeföretaget har inte mindre än 453 år på nacken, och det gör det till Sveriges äldsta. Förutom kvarnen driver företagsgruppen också systerbolag med glassfabrik, lantbruk, nostalgimuseum samt en stiftelse som finansierar livsmedelsforskning. Klart mest känt av varumärkena är Sia Glass som funnits sedan 1961.

Själv är Lovisa Stenström ekonom i botten, och hon tog över vd-rollen från sin pappa under 2020. Hon tillhör den 14:e generationen Stenström.

– Emellanåt kan vi förstås fastna i pappa- och dotterrelationen. Fördelen är att vi vet var vi har varandra, så även om man fräser ifrån lite så rinner det snabbt av. Det är skönt att ha någon att bolla med som ser saker på lite likande sätt. Det finns ett väldigt tydligt ”vi”, säger Lovisa.

Hennes make, Henrik Stenström, arbetar också i familjeföretaget. Hennes storasyster Helena Stenström är livsmedelsagronom och hållbarhetschef i Bertegruppen. Hon är uppväxt med att det har pratats jobb på släktmiddagarna, men har aldrig haft något emot det. På senare år har Helena Stenström kanske varit den som haft svårast att låta bli:

– Det är ett stort ansvar att driva ett familjeföretag. Det låter tungt, men det är väldigt roligt också. Många av de anställda har jobbat här sedan jag var barn och har alltid funnits i mitt liv. Det är så många som bryr sig om det här bolaget, säger Helena Stenström.

Framtiden roligast

Systrarnas pappa, Per Stenström, är inte typen som blickar bakåt. Han tycker framtiden är klart roligast, även om han förstås också är stolt över det som varit. Bolaget har precis investerat i en helt ny havrekvarn som främst levererar till Oatly. Var fjärde pizza i landet bakas på deras mjöl, och de är i full färd med att bygga ut glassfabriken. Just nu anläggs också ett nytt vattenkraftverk vid kvarnen med målet att täcka 35–40 procent av kvarnens elbehov.

– Hos oss görs inga kortsiktiga investeringar, vi bygger sådant som håller i generationer. Våra medarbetare vet också att bolaget inte kommer att byta ägare. Det finns en långsiktighet som kanske saknas i en del andra bolag, säger Per Stenström.

Mer hjärta än hjärna

Helt lätt har det dock inte alltid varit. När kvarnen ombildades till aktiebolag 1895 delade elva syskon på aktierna. Med åren fortsatte ägandet att spridas ut på diverse kusiner, sysslingar och bryllingar. Några ville göra stora investeringar, andra ville luta sig tillbaka och plocka ut pengar ur bolaget. 1967 slutade konflikten med att Per Stenströms pappa köpte ut resten av släktingarna.

– Pappa handlade mer med hjärtat än med hjärnan, för han betalade alldeles för mycket. Han var i alla fall duktig på att spekulera på börsen så han tjänade pengar den vägen och kunde betala sina skulder, säger Per Stenström.

I dag ägs Bertegruppen till 30 procent av Bertebos stiftelse, och 70 procent ägs direkt av familjerna till de tre bröderna Per, Anders och Gudmund. Att dela upp ägandet på tre var ett sätt för pappan att skapa ett majoritetsförhållande och minska risken för dödlägen.

Per Stenströms båda bröder lämnade verksamheten ganska tidigt. Han blev därmed ensam om att arbeta direkt i bolaget, men bror och brorsbarn är fortfarande ägare och sitter med i styrelsen.

– Jag tycker det är jätteroligt att folk vill engegera sig, för det är inte alltid självklart i familjeföretag. På ett sätt kan det vara svårare att gå in i familjeföretag än i andra bolag, säger Per Stenström.

På vilket sätt?

– Du blir jämförd. En del tror nog att man kommer in enbart på grund av släktskapet, säger han.

Årets företagare

När han själv klev in som fabrikschef för Sia Glass på 1970-talet omsatte glassfabriken runt 3,5 miljoner kronor om året. I dag har den siffran stigit till 598 miljoner. Marknadsandelarna har ökat från 0,2 till 20 procent. Bara Unilever, som äger varumärket GB Glace, är större.

I fjol blev Bertegruppen Årets företagare i Halland. Bolaget knep också andraplatsen i Sverigefinalen. Även om Per Stenström har lämnat över rollen som koncernchef till sin näst äldsta dotter Lovisa Stenström sitter han fortfarande kvar i styrelsen. Av hans fem barn arbetar ytterligare ett i företaget. De båda systrarnas lillebror, Olof Stenström, har precis blivit vd för Berte Qvarn. Han är utbildad skogsmästare och kommer direkt från en tjänst som regionchef för Skogssällskapet i Västra Götaland och Halland.

Fakta om Bertegruppen


Startår: 1569.
Verksamhet: Driver kvarnverksamhet (Berte Qvarn), tillverkar glass (Sia Glass), har lantbruk med mjölkproduktion (Berte Gård), driver nostalgimuseum (Berte Museum) samt stöttar forskning inom livsmedelssektorn (Bertebos Stiftelse).
Plats: Slöinge, Halland.
Antal anställda: Cirka 200 personer.
Omsättning 2021: 855 miljoner kronor.
Per Stenströms bästa råd till företagare: ”Står man stilla går man baklänges.”

 

Text: Anna Liljemalm.

Fler nyheter från Företagarna