Sluta deppa, det finns ljuspunkter!
Det är stökigt i ekonomin just nu. Är du orolig?
– Ja, jag är orolig för att ekonomin slutar växa, eller att den till och med börjar krympa. Som det ser ut nu tror jag att vi befinner oss i en krympande ekonomi i slutet av året, eller i början av nästa år. När konsumtionen faller minskar efterfrågan på arbetskraft och arbetslösheten ökar.
Låter deppigt?
– Nja, men till skillnad från oss konsumenter så tycker jag inte att de småföretagare som jag möter deppar, men de håller definitivt tillbaka sina investeringar. Företagare vet med fog att det behövs pengar på banken när man går in i en kris och då väljer många att hålla tillbaka på sina investeringar. Även om du har pengar att investera så vet du inte om du behöver dem till något annat, exempelvis att betala en rekorddyr elräkning. Den här utvecklingen är olycklig – för när ekonomin vänder ligger vi efter med investeringar, och då växer inte ekonomin lika snabbt som den hade kunnat göra.
Kan du se några ljuspunkter?
– Absolut, den här krisen är inte som IT-kraschen eller fastighetsbubblan. Då gick för mycket pengar in i nischade delar av ekonomin – och som inte klarade trycket. Till skillnad från tidigare kriser har företagen bra idéer, vi har en låg statsskuld, de gröna näringarna revolutionerar och digitaliseringen är här för att stanna. Allt detta sammantaget gör att jag känner tillförsikt inför framtiden. Inget är ”trasigt” i den svenska ekonomin (även om skattetrycket och höga arbetskraftskostnader håller oss tillbaka), förutom hur vårt energisystem klarar av att leverera stabil och billig el sett över hela landet. Och det är politikernas uppgift att laga – och så fort det händer så står vi stadigt.
Låter lovande, men när vänder det?
– Många bedömare beskriver det som en mild lågkonjunktur som varar 1–1,5 år, och det är en prognos som jag tror är rimlig. Den bygger dock på att vi inte ser för många onödiga konkurser i livskraftiga företag.
Hur ska jag som småföretagare navigera genom denna lågkonjunktur?
– Du ska ha kontroll på dina kostnader, och kanske krympa din kostnadskostym. Ha koll på marknaden, prata med dina företagarkollegor och försök att flytta fokus om det krävs. Om efterfrågan försvinner i ett kundsegment eller en marknad måste du undersöka om den finns på andra ställen. Kanske är det dags att hitta nya kunder utanför Sverige.
”Det finns ljuspunkter, den här krisen är inte som IT-kraschen eller fastighetsbubblan”
Hur ska man agera när räntorna stiger?
– Nästan alla kriser brukar föra med sig att man tänker både en och två gånger på vad som är en bra och lönsam investering. När räntan är låg, och priset på pengar är näst intill obefintligt, blir nästan alla idéer bra idéer. Men när räntan går upp ökar medvetenheten om vad som krävs för en bra och lönsam investering, och det tror jag är en sund utveckling.
Hur ser du på inflationen?
– Det Riksbanken säger just nu är att alla måste förstå stundens allvar. Det är inte läge att be om högre löner och det är inte läge att höja priserna. Sitt stilla i båten. Jag gissar att Riksbanken fortsätter med en tuff räntepolitik tills avtalsrörelsen är över men att de sedan kan lätta på trycket, givet att avtalsrörelsen inte drar i väg. Om de lyckas med det tror jag att inflationen börjar falla tillbaka redan under nästa år.
Hur ska jag sätta priser i dessa tider?
– Problemet med inflationen är att det blir svårare för företagare att sätta priser när man inte vet hur den framtida prisutvecklingen ser ut. Det tar tid att göra egna prognoser och de präglas av osäkerhet. Och har du längre avtal med dina kunder är det viktigt att lägga in en indexklausul som gör att du kan justera priserna efter hand. Läs mer om hur du justerar avtal här.
El-priserna pressar både hushåll och företag. Vad vill du att regeringen ska göra?
– Det viktigaste just nu är att regeringen agerar omgående, ett retroaktivt stöd kan vara för sent för många företag. Stödet måste komma automatiskt, jag vill inte se ett ansökningsförfarande som resulterar i att företagare behöver vänta på kompensationen. Företagarna förespråkar att energiskatten avskaffas, att momsen sänks till lägsta möjliga nivå samt att stödet betalas ut månadsvis i stället för kvartals- eller årsvis.
Hur ser du den framtida elförsörjningen?
– Om vi tycker att den kommande vintern blir tuff så kan vintern 2023/2024 bli ännu värre. Stora delar av Europa har lyckats bygga upp gaslager inför vintern, men nästa vinter kommer inte det lagret att finnas. Kranen är avstängd som en del i Putins ekonomiska krig mot Europa. Nästa vinter har vi förhoppningsvis lärt oss vad vi som privatpersoner kan göra för att minska vår förbrukning, och det kan skapa en buffert för företagen.
– Men på lång sikt upplever jag att alla politiker har väckts till liv i förståelsen att vi behöver planerbar och stabil energiproduktion. Motståndet till kärnkraft har minskat. När den insikten har landat är jag ändå optimistisk att vi både kan klara energiförsörjning och en grön omställning.
Det här är Johan Grip
Varför Företagarna?
- Jag gillar att det är en medlemsorganisation där jag får jobba för våra medlemmar och för ett bättre företagsklimat – det är både viktigt och stimulerande. Det är kul att gå till jobbet, helt enkelt!
Vad gjorde du tidigare?
– Jag har varit chefsekonom på marknadsanalysföretaget Prognoscentret som arbetar mot den nordiska bygg- och fastighetsmarknaden, jobbat på två olika centralbanker (Riksbanken och Europeiska centralbanken) samt på finansdepartementet som makroekonom.
Har du drivit företag?
– Nja, jag har startat ett företag där affärsidén var att sälja vattenpipstobak i Sverige och Europa eftersom utbudet här var betydligt sämre än i USA. Studier satte emellertid stopp för planerna.
Vilket är det sämsta ekonomiska råd som du har följt?
- Att man inte ska ha några lån. Ett felaktigt råd eftersom den som är obelånad går miste om möjligheter som du inte hinner spara dig till.
Och det bästa ekonomiska rådet?
– Att köpa indexfonder med låga avgifter.
Du har jobbat med Magdalena Andersson (S) på finansdepartementet – hur var det?
– Kul, hon var en otroligt kompetent finansminister, fokuserad på sitt jobb men också väldigt mycketpolitiker. Hon kan faktiskt vara lite rolig också.
Text: Per Manns.