För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Möt ledarduon bakom vinnarbolaget

Publicerad 24 okt 2022
Magnus Andersson och Peter Mossbrant är Årets Företagare i Sverige 2022. De två hallänningarna är ledarduon som tillsammans med ytterligare nio kusiner driver Derome AB, Sveriges största familjeägda skogsindustri. Nu avslöjar de hemligheten bakom framgångarna.
Magnus Andersson och Peter Mossbrant som leder familjeföretaget Derome utsågs till Årets Företagare i Sverige 2022. Foto: Mattias Bardå

Kontrasten kan inte bli större. 1946 köpte soloföretagaren Karl Andersson den lilla sågen i halländska Derome för sina sista sparslantar.

I dag, tre generationer senare, har Magnus Andersson och Peter Mossbrant precis återhämtat sig från segeryran vid prisutdelningen i Blå hallen i Stockholms stadshus där de har fått ta emot Sveriges finaste företagarpris – Årets Företagare i Sverige 2022.

Det lilla sågverket har vuxit till ett miljardbolag med 2 800 anställda och verksamhet i 80 orter från Kalix i norr till Ystad i söder. Familjen har också vuxit rejält, i dag är det elva kusiner som är delägare och aktiva i bolaget. Magnus Andersson är vd och koncernchef i Derome och Peter Mossbrant är vice vd.

”Det är företaget som alltid går först. Företaget ska överleva oss, inte tvärtom”

Hur lyckas ni driva ett bolag där elva släktingar är med och styr?

– En viktig förklaring är att vi för vidare samma budskap som våra föräldrar lärde oss: att det är företaget som alltid går först. Företaget ska överleva oss, inte tvärtom. Det är en väldigt stark filosofi och tanke, och har du den i fokus så tar du bort oerhört många skavsår som annars kan uppstå. Vi driver inga personliga agendor. Företaget först, all kraft ska läggas framåt, inte i sidled, säger Magnus Andersson, vd och koncernchef i Derome AB.

Och hur slussar ni in kommande generationer i bolaget?

– Vi har startat ett program, G4 (den fjärde generationen), som innebär att vi utbildar och slussar in de yngre släktingarna i bolaget. Från 15 år om man vill. Satsningen riktar sig till alla som är intresserade och för närvarande har vi tre, fyra medlemmar ur den fjärde generationen som har börjat jobba i bolaget.

Vilka är styrkorna med att driva Derome som ett familjeföretag utan externa ägare?

– Du kan kombinera långsiktighet med snabbhet på ett helt annat sätt än i ett börsbolag. Vi kan vara snabba när vi tror på något. Under det senaste året har vi gjort ett antal förvärv där vi har varit väldigt snabba och därmed kommit i mål.

Företagskulturen i fokus

I juryns motivering till priset Årets Företagare i Sverige 2022 poängteras att ni har en företagskultur utöver det vanliga. Hur vårdar ni den?

– Du måste jobba med företagskulturen, den finns med oss hela tiden. Vår företagskultur vilar på fyra kärnvärden: långsiktighet, enkelhet, drivkraft och ansvarstagande. Jag tycker att vi har med den i allt vi gör. När vi exempelvis rekryterar nya medarbetare är det viktigt att de förstår vår företagskultur – att den är bra för både medarbetaren och bolaget. Förståelse för hur vi jobbar är viktigare än ett perfekt cv, säger Peter Mossbrant, vice vd.

Derome är ett expansivt företag, hur lyckas ni hålla kulturen i fokus när bolaget växer?

– När vi etablerar oss på nya platser tar vi alltid med oss ambassadörer som får följa med ut och sätta prägeln. Vi har också en tydligt uttalad ambition att ta ett lokalt ansvar och vara en ansvarstagande part i samhället. Vi jobbar med lokala underleverantörer och underentreprenörer. Vi vill vara en aktiv del av det lokala näringslivet, säger Magnus Andersson.

Självförsörjande på energi

Byggbranschen ligger inte alltid i framkant när det gäller hållbarhetsarbete. Hur vill Derome bidra?

– Redan 2006 började vi fundera kring nästa generations hus, och hur vi kan bidra till ett fossilfritt byggande. Vi tror på breda samarbeten mellan företag, forskare och myndigheter som präglas av transparens och generös kunskapsdelning. En milstolpe är den förskola som vi har byggt tillsammans med Göteborgs stad, där utvärderingen visar att byggets klimatpåverkan är 62 procent lägre än en traditionellt byggd förskola. Och i Skellefteå deltar vi i ett forskningsprojekt där en villa ska producera sin egen energi året runt, säger Peter Mossbrant.

Men räcker det att bygga enstaka hus som är hållbara, krävs det inte större grepp för att göra avtryck på riktigt?

– Det är på gång. Just nu driver vi ett projekt tillsammans med vår lokala energileverantör, Varberg Energi. Tillsammans ska vi utveckla en anläggning där ett större samhälle kan vara självförsörjande på energi – inte bara ett hus.

– Men det handlar inte bara om energiförsörjning utan också om hur vi bor och lever på ett hållbart sätt, hur delningsekonomin kan bli en del av bostadsområdet, genomtänkta kommunikationer – ja, ett helt koncept.

Hur stort blir området?

– Vi håller på med detaljplanen som inkluderar 50 enheter. Förhoppningen är att området kan erbjuda alla typer av boende: äganderätter, hyresrätter, trygghetsboende samt en förskola.

Hur drabbas Derome av kaoset på energimarknaden?

– Elpriserna är ju brutala. Det är framför allt vår sågverksdel som drabbas. Det är en energikrävande verksamhet som dessutom ligger i el-områdena 3 och 4 där priserna är som allra högst just nu, säger Magnus Andersson.

Hur ser ni på 2023?

– Det är svårt att sia om nästa år, hela världen är ju instabil just nu. Jag tror att vi kommer att få uppleva en orolig marknad med minskad köpkraft, folk kommer att hushålla med sina pengar tills saker och ting åter stabiliseras.

Har ni dragit i handbromsen?

– Nej, vi har en fortsatt tillväxtambition. Deromes långsiktiga mål är en tillväxt med 10 procent per år under en konjunkturcykel. Men vissa år får du räkna med att det blir ett hack i kurvan.

Bästa rådet till andra företagare?

– Vår grundfilosofi är att vara nyfikna, öppna och generösa. När vi går in i ett utvecklingsprojekt så bidrar vi med vår kunskap – och så får vi något tillbaka. Det är en filosofi som bidrar till att utveckla både dig själv, medarbetarna och våra samarbetspartners, säger Peter Mossbrant.

Bästa avkopplingen?

– Att sitta på en stubbe i skogen, säger de två vinnarna av utmärkelsen Årets Företagare 2022.

Om Årets Företagare i Sverige

Utmärkelsen Årets Företagare har gamla anor. Redan för över 80 år sedan delades föregångaren till dagens utmärkelse ut. Från mitten av 1980-talet har Årets Företagare korats lokalt, och sedan 2007 väljs även en vinnare för hela landet. Årets Företagare delas ut till en företagare som utfört en prestation i sin kommun och som genom sitt sätt att vara fungerar som en förebild för andra företagare. Alla branscher kan premieras.

Från skog till färdigt hus

Vinnare: Magnus Andersson & Peter Mossbrant.

Företag:
Derome, Sveriges största familjeägda träindustri, erbjuder allt från trä-, bygg-, järn- och industrivaror till färdiga hus och bostadsområden. Koncernen har 2 800 medarbetare och en förväntad omsättning på 11 miljarder kronor (2022).

Juryns motivering:
”Med en företagskultur utöver det vanliga har man haft modet och styrkan att transformera ett litet familjeföretag till ett mångmiljardbolag. Våra vinnare drivs av att hela tiden tänka nytt och hållbart. Företaget vågar vara innovativt genom att bredda sitt verksamhetsområde. Dessa samhällsbyggare räds inga utmaningar. De går i bräschen både vad gäller hållbarhet och jämställdhet i branschen. Med ett stort socialt ansvar och med långsiktiga relationer gör detta företag skillnad både för landsbygd och stad. En svårslagen förebild som investerar i framtiden.”

Andra pris:
Jonas, David & Andreas Wiklund, Wibax AB, Piteå.

Tredje pris:
Emil Linde & Anton Edling, Medicago AB, Uppsala.

Priset delades ut tillsammans med Volvo Car Sverige, huvudpartner till Årets Företagare i Sverige.


Text: Per Manns.

Fler nyheter från Företagarna