För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Ica-butiken kapade energiförbrukningen

Publicerad 15 okt 2022
Ica Maxi Stormarknad i Nacka har minskat energiförbrukningen med 24 procent, eller med 39 procent relaterat till omsättningen, under en fyraårsperiod. Så här lyckades de med det.
Emma Nilsson Billefors, vd för Ica Maxi Stormarknad i Nacka.

Energieffektivisering är på allas läppar för att tackla de rekordhöga elpriserna. Emma Nilsson Billefors har ett kvitto på att det finns stor potential i att arbeta med det. Hon är vd för Ica Maxi Stormarknad i Nacka.

− Vi minskade vår faktiska energiförbrukning med 24 procent mellan 2016 och 2020, eller med 39 procent relaterat till vår omsättning, säger hon.

Lyssna på Företagarpodden:  Vilka är de största energitjuvarna? Och hur kan man anpassa sina elavtal?

Systematiskt arbete

Många önskar nog att de var i hennes kläder. Så hur kommer det sig att Ica-butiken relativt tidigt började jobba med energieffektivisering?

− Självklart har energifrågan alltid varit viktig utifrån det rent ekonomiska perspektivet, men det som framför allt fick oss att arbeta än mer aktivt med frågan var ett gemensamt energinätverk för flera maxibutiker, där vi tillsammans med Energikontoret Storsthlm och konsultföretaget Aktea började bencha, tipsa varandra och sätta systematik i arbetet, säger hon.

Det nätverk Emma Nilsson Billfors nämner omfattade ett antal Ica-handlare i Stockholmsområdet. Det koordinerades av Energikontoret Storsthlm (Storstockholm), på uppdrag av Energimyndigheten. Deltagarnas gemensamma mål var att inom fyra år minska energianvändningen med 15 procent. Idén kommer från Learning Energy Efficiency Network, LEEN i Tyskland.

− Det finns alltid saker vi kan dela med varandra i både stort som smått så nätverk är en stor fördel. Ofta handlar det dock inte om att tipsen och åtgärderna inte finns, utan snarare att det inte alltid är lätt att översätta till den egna vardagen och låta det ta den tid det behöver, säger Emma Nilsson Billefors.

Kartläggning av energianvändning

Maxibutikerna är de största av Icas butiksprofiler. De kan komma upp i en elförbrukning på flera miljoner kilowattimmar per år. Kylanläggning, ventilation, uppvärmning och belysning behöver dimensioneras för att ta emot tiotusentals kunder varje vecka.

Under projektets gång gjorde deltagarna bland annat en energikartläggning för att få kontroll över den aktuella energianvändningen. Den kunde sedan ligga till grund för att identifiera konkreta åtgärder för att minska energianvändningen.

För Nackabutikens del ledde det bland annat till att de befintliga kylmaskinerna byttes ut till mer miljövänliga. Frågan är dock hur mycket som berodde på kraven i den stundande F-gasförordningen och hur mycket som var butikens eget beslut. Drivs effektivisering på av lagar och regler eller av företagen själva?

− Det är både och naturligtvis, men framför allt tycker jag att det är viktigt att det ska vara enkelt att göra rätt och finnas incitament för att göra denna typ av åtgärder som både gynnar verksamheterna positivt långsiktigt och också miljön, säger Emma Nilsson Billefors.

Läs även: 12 sparknep som pressar elräkningen

Ett sätt att hitta energiläckor har varit att göra nattvandringar. Det handlar om att helt enkelt gå runt i butiken nattetid för att se vad som är i gång då och ifrågasätta om det verkligen behöver vara det för att kunna vara så energisnåla som möjligt på nätterna. För de företagare som är hyresgäster kan det innebära att man identifierar energibesparande åtgärder som fastighetsägaren rår över. Hur kan man då få igenom dem?

− Det gäller att ha en bra dialog och en gemensam prioritering i form av att hållbarhet är viktigt, men också titta på både de kortsiktiga och långsiktiga effekterna av så väl proaktivt arbete som investeringar, säger Emma Nilsson Billefors.

Utmana det invanda

I många branscher finns det föreställningar som är svåra att rucka på. Inom dagligvaruhandeln fanns det många som var oroliga för att glasdörrar och lock framför varorna skulle leda till minskad försäljning. Hur ska man hantera sådana farhågor?

− Helt ärligt är detta fortfarande något som jag funderar en hel del på; först och främst måste vi prioritera vår grundläggande verksamhet och i det ligger alltid prioriteringen att optimera försäljningen i första hand därför har vi till exempel fortfarande inte dörrar på vissa kyldiskar, säger Emma Nilsson Billefors.

Det framgångsrika energieffektiviseringsprojektet pågick under åren 2016–2020, men arbetet fortsätter varje dag eftersom Ica Maxi Stormarknad i Nacka infört strategisk energiledning i verksamheten.

Lyssna på Juristerna Svarar 23: Hur hanterar jag el-krisen?

Emmas tips om att jobba med energieffektivisering

Emma Nilsson Billefors tre bästa tips till småföretagare som vill börja med energieffektivisering:

  • Börja med det enkla – rena kyldiskar, bra rutiner och så vidare.
  • Fråga en kollega som gjort det förut.
  • Ha koll på din förbrukning. Mer kunskap föder nya idéer och leder till att behov ifrågasätts.
Fler nyheter från Företagarna