Välkommen som energi- och näringsminister, Ebba Busch!
För landets småföretagare är frågan vem som blir näringsminister alltid central när en ny regering tillträder. Nu har vi svaret. Det är Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch som ska leda arbetet i regeringen med att göra Sverige till ett mer företagarvänligt land. Det stod klart efter att statsminister Ulf Kristersson avlagt sin regeringsförklaring i riksdagen under tisdagsförmiddagen och därefter hållit pressträff för att presentera ministrarna i regeringen. Ebba Busch blir inte bara näringsminister, utan även energiminister.
− Företagarna hälsar Ebba Busch varmt välkommen till posten som energi- och näringsminister! Att ansvara för att alla företag i Sverige kan verka i bästa möjliga företagsklimat är förstås både en stor ära och ett enormt ansvar, säger Företagarnas vd Günther Mårder.
Högt ställda förväntningar
Det råder inga tvivel om att förväntningarna bland Sveriges företagare är högt ställda på Ebba Busch. Det finns en lång lista med brådskande åtgärder för den nya ministern att ta tag i, både för att hantera en stundande lågkonjunktur och den akuta elkrisen. Därtill finns en rad andra övergripande frågor och reformer. Inför valet tog Företagarna fram en lista på 106 punkter, både övergripande och detaljerade, som behöver åtgärdas för att företagen ska få rätt förutsättningar.
− Företagarnas 106-lista är den bästa tänkbara arbetsbeskrivning en näringsminister skulle kunna få om målet är fler och nöjdare företagare, säger Patrick Krassén, samhällspolitisk chef på Företagarna.
Många blanka blad
När statsminister Ulf Kristersson inför riksdagen redogjorde för det viktigaste i den nya regeringens politik lyfte han särskilt fram behovet av att minska företagens administrativa kostnader och ständigt ökande regelbörda. Det är enligt Företagarna en god grund för att bygga förtroende på bland Sveriges små och medelstora företag. Arbetet med att minska regelbörda är en fråga som Företagarna följer noga. Därtill finns många andra problem och frågor som regeringen behöver ta tag i.
− Den nya regeringens näringspolitik har än så länge många blanka blad, och vi ser fram emot att träffa ministern och hennes kollegor för att få en bättre bild av hur målbilden, tidtabeller och nivåer ser ut. Tillsammans kan vi skapa ett företagsklimat i världsklass, säger Günther Mårder.
Läs även: Bra och dålig politik i Kristerssons regeringsunderlag
Konstruktiv dialog
Företagarna ser en risk att delar av det som förhandlats fram inom ramen för Tidöavtalet tyvärr riskerar att ta ut andra delar. I det avseendet hoppas Företagarna kunna föra en konstruktiv dialog med den nytillträdda regeringen och i synnerhet Ebba Busch.
− Vi vill alla se ett starkare Sverige, inte minst nu när vi går in i en lågkonjunktur. Det är därför bekymmersamt för företagen att höra att den nya regeringen vill försvåra arbetskraftsinvandring och permanenta en hög a-kassa. Vi vill gärna samtala med den nya näringsministern om hur regeringen ser på den negativa effekt detta kommer ha på inte minst de små företagen, säger Patrick Krassén.