För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Investeringssugna drakar gör comeback i tv-klassiker

Publicerad 1 sep 2022
De välkända företagarprofilerna Jacob De Geer, Lena Apler, Shervin Razani, Sara Wimmercranz och Jonas Eriksson gav tips och framtidsspaningar när nya säsongen av Draknästet presenterades.

Förra året gjorde tv-formatet Draknästet comeback i tv-rutan. Programmet har under många år gjort stor succé i USA och Storbritannien. ”Shark Tank” och ”Dragon’s Den” har nått kultstatus bland affärsintresserade runtom i världen. I SVT:s version får entreprenörer från hela Sverige en möjlighet att presentera sin affärsidé för en möjlig investering inför en grupp investerare och riskkapitalister.

Precis som förra säsongen består drakpanelen av Jacob De Geer, Lena Apler, Shervin Razani, Sara Wimmercranz och Jonas Eriksson. De har alla på olika sätt deltagit i Företagarnas kanaler. Bland annat har Sara Wimmercranz, Lena Apler och Jonas Eriksson berättat om sina entreprenörsresor i Företagarpodden. 

Lösa svåra problem

Det är tydligt att de numer är en sammansvetsad kvintett som lärt sig uppskatta varandras sällskap och njuter av att tillsammans syna och bistå lovande affärsidéer.  

Under tisdagskvällen medverkade samtliga när den nya säsongen presenterades under en välbesökt inspelning i Stockholm. Samtalet modererades av Hala Asfar. Nyblivna och aspirerande entreprenörer fick möjlighet att ställa frågor till den rutinerade panelen.

Izettle-grundaren Jacob de Geer berättade om hur syftet med företagandet förändrats över tid. 

- I början handlade det om att slippa ha en chef och kunna bestämma själv. Nu handlar det mer om att kunna lösa problem som andra menar är svåra eller omöjliga.

Förnya en bransch

Lena Apler lyfte fram möjligheten att förnya en bransch.

- Efter femtielva år inom bank och finans ville jag göra saker annorlunda, enklare och mer digitala. Och då kände jag att jag måste starta eget för att kunna förverkliga mina idéer, berättade Apler, flerfaldigt prisbelönt grundare av finansbolaget Collector, numera börsnoterade Collector Bank. 

En diskussion som fick drakarna att bli något oense handlade om möjligheten att kombinera företagande med ett fungerande privatliv. Något som är alltmer viktigt då nästan hälften av alla unga i åldern 18-29 uppger att de vill starta företag.  

- Om du jobbar med din passion kan du jobba hur mycket som helst. Du får energi av arbetet och behöver inte räkna timmar. Du måste ha den inställningen för att lyckas. Det är inte ett högt pris men du måste vara beredd på det. Du kommer inte kunna äta middag med kompisar eller gå till gymmet på samma sätt som innan du drev företag, menade De Geer.  

- Du kontrollerar absolut inte din egen din egen tid. Det är en myt. Du styrs av vad som är bra för bolaget.

Snällaste draken

När drakarna fick peka ut vem av dem som stämmer in mest på olika påståenden var det tydligt att Shervin Razani är den som är snällast mot de pitchande entreprenörerna och som snabbast öppnar plånboken och slår till med en investering. 

- Jag tycker att det är mer personerna än idén som avgör hur bra företaget kan gå. Möter jag människor jag tror på vill jag gärna vara med, förklarade Razani som bland annat grundat Jurek, Sveriges största rekryterings- och konsultföretag. 

Drakarna fick även blicka tillbaka på hur de agerade innan framgångarna.  

- Få resurser kan fungera som tändvätska. Jag tror att många överskattar hur svårt det är att få kontakt med andra. Många framgångsrika människor tycker att det är superkul att hjälpa entreprenörer och ställer gärna upp om du vågar fråga, förklarade Sara Wimmercranz som bland annat grundat Footway och riskkapitalbolaget Backing Minds. 

Vikten av att inte agera ensam var något som återkom frekvent bland de tips som gavs till publiken. 

- Se till att ha en eller flera medgrundare, hitta någon som inte är som du och som utmanar dig och har energi när du behöver vila, menade Jonas Eriksson, känd för sin karriär som fotbollsdomare och som nu bland annat driver tränings- och hälsokedjan WE. 

Förbättringspotential  

Sverige rankas i internationella mätningar som ett av de bästa länderna för företagande men det finns fortfarande saker att utveckla enliga drakarna. 

- Det finns otroligt mycket kompetenta människor, vi har sociala skyddsnät och föräldraledighet och ett bra ekosystem. Men från politiskt håll görs otroligt lite för nyföretagande. Framtiden för Sverige är inte de stora stålbolagen, menade Jacob De Geer. 

- Företag i ett tidigt skede bör slippa arbetsgivaravgifter och kunna ta del av fler subventionerade lån i startfasen, föreslog Lena Apler. 

- En stor utmaning är bristen på mångfald i hur kapital fördelas. Mer riskkapital måste nå utanför Stockholm och fördelas till fler kvinnor och utlandsfödda för att fler ska få chansen att lyckas, menade Sara Wimmercranz. 

Bra affärer i dåliga tider

En turbulent tid med stigande inflation och prisökningar och en stundande lågkonjunktur hindrar nu företagandet från att ta fart. Lena Apler manade dock till lugn. 

- Detta kommer gå över precis som alla kriser. Som företagare måste du försöka se bortom det närmaste allvaret. Läget kommer att stabiliseras om ett år samtidigt som vi måste lära oss att leva med högre räntor. 

- De kan finnas oanade möjligheter att göra bra affärer även i dåliga tider, menade Razani. 

Den för kvällen mycket frispråkige Izettle-grundaren Jacob De Geer försökte tydliggöra vad som kännetecknar ett lyckat entreprenörskap.  

- Om målet är att maximera plånboken tänker du kortsiktigt och fattar fel beslut. Entreprenörskap är som att spela poker. Du måste översälja och sen leverera. 

Draknästet säsong 2 har premiär i SVT torsdag den 8 september.

Fler nyheter från Företagarna