För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Elpriset: en tsunamivåg på väg mot företagen

Publicerad 21 sep 2022
Politikerna måste omedelbart lösa den akuta elpriskrisen innan den leder till att friska företag går i konkurs, varnar smålandsföretagaren Cajsa Lundberg.
Cajsa Lundberg, vd Lundbergs pressgjuteri. Foto: Lina Alriksson.

På småländska höglandet ligger Lundbergs pressgjuteri, ett familjeföretag i tredje generationen som tillverkar allt ifrån delar till rullstolar och led-lampor över till komponenter som används i fordonsindustrin.

Processen att pressa smält metall under tryck in i en gjutform är energikrävande. Vd Cajsa Lundberg har därför alltid koll på elpriset. Hon kan rabbla tidsserier med spotpriser i sömnen och är insatt i alla avtalsmodeller och finansiella strategier som finns för den som köper el i industriell skala. Augustiräkningen kom därför inte som en överraskning för henne, men hon använder den för att peka på situationens allvar.

− Vi hade stängt en vecka i augusti. Trots lägre produktion var elräkningen för augusti lika hög som summan för all el vi betalade för i fjol. Allt tyder dessutom på att räkningen för september blir ännu högre, kanske så mycket som det dubbla jämfört med augusti. Det är ohållbart, säger hon.

Företagen blöder pengar

Lundbergs är ett solitt företag med 45 anställda, fulla orderböcker, en omsättning på en bit över 60 miljoner kronor och höga tillväxtmål. Men som många andra företag i södra delarna av Sverige blöder det likviditet. Priset för elen tränger undan allt annat och det är alldeles för högt för att kunna kompenseras genom att ta ut högre pris mot kund.

− I våras när kilowattpriset låg och pendlade kring 1,25 kronor fanns en förståelse hos kunderna om att priserna stigit på grund av inte minst kriget i Ukraina, men prisstegringarna under sommaren har varit extrema. Alla timmar på dygnet är dyra nu och det kommer att bli värre om inte politikerna gör något snabbt, säger Cajsa Lundberg.

Svenska varor blir för dyra

Signalen många tillverkningsföretag får är att kunderna vänder sig till Kina eller andra delar av Asien i stället, där insatsvarorna är billigare och leverantörskedjorna börjar fungera igen efter pandemin. Enligt Cajsa Lundberg kommer många företag som sagt att de vill bidra till att produktion flyttar hem till Sverige av hållbarhetskäl inte längre ha råd att göra det. Elen är för dyr.

Lundbergs är mitt inne i en kraftfull investeringsperiod för att till 2024 uppfylla samtliga Sveriges energipolitiska mål. Sedan 2001 använder företaget endast förnybar el och Cajsa Lundberg kan med fog säga att hon driver ett grönt pressgjuteri. Det borde vara en konkurrensfördel, men inte just nu.

− Vi har tagit täten i omställningen för att vara hållbara, men med de extrema elpriserna kommer vi inte att kunna fortsätta att jobba med hållbarhet till 2024. Det vore väldigt tråkigt att inte kunna göra det, säger hon.

Gör något, nu!

Som företagare är Cajsa Lundberg inte den som ger sig i första taget. Hon är övertygad om att det går att hitta en lösning som gör att elkrisen mattas av och att företagen slipper gå på knäna. Det gäller enligt henne bara att politikerna börjar förstå att det är en kris som kräver omedelbara åtgärder.

− Krisen är skapad av politiker och kan lösas av politiker. De måste bara inse att det inte finns någon tid att förlora. Det har varit en jordbävning. Tsunamin är på väg nu. Om de inte gör något kommer friska företag gå i konkurs. Ingen har en kassa som kan ta de här extrema kostnaderna hur länge som helst, säger hon.

Lyssna på Cajsa Lundberg

Cajsa Lundberg gästade Företagarna LIVE: Dagen efer valet och pratade om hur Lundbergs pressgjuteri påverkas av elpriset. Titta på inslaget: 

Fler nyheter från Företagarna