För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Helene vill anställa fler ukrainska flyktingar

Publicerad 12 sep 2022
Helene Åkerström Hartman, vd på Orbaden Spa & Resort i Hälsingland, är en av alla företagare som hjälper ukrainska flyktingar in på den svenska arbetsmarknaden.
Helene Åkerström Hartman, vd på Orbaden Spa & Resort, har anställt Tetiana Hupalo som har flytt från Ukraina. Foto: Gustav Gräll.

Orbaden spa och resort i Vallsta har ett idylliskt läge, med Ljusnan på ena sidan, en ekologisk grönsaksodling på den andra och djupa hälsingeskogar en kort promenad bort. Hit kom 25-åriga Tetiana Hupalo efter att ha flytt krigets fasor i Ukraina i våras. Via bekanta i Arbrå, en mil söder om Orbaden, fick hon kontakt med Helene Åkerström Hartman, som äger och driver hotellet sedan 20 år.

– Hon kom hit ensam och sökte jobb. Det kändes självklart att säga ja eftersom jag vill vara med och stötta, säger Helene Åkerström Hartman, som redan tidigare har gjort sig känd som en företagare med ett ovanligt stort engagemang för mångfald och mänskliga rättigheter.

Hjälp in på arbetsmarknaden

Helene Åkerström Hartman har bland annat tagit initiativ till den 2 000 kvadratmeter stora ekoodlingen utanför hotellet. Den bidrar inte bara med nyskördade grönsaker till hotellets restaurang, utan har också hjälpt flera nyanlända kvinnor från Syrien och Afrika in på den svenska arbetsmarknaden.

Enligt Helene Åkerström Hartman har hotellet aldrig haft någon uttalad mångfaldsstrategi, det har bara varit en naturlig del av verksamheten.

”Om det fanns större stöd från myndigheterna, till exempel i form av sänkta arbetsgivaravgifter, tror jag att fler företag skulle våga anställa ukrainska flyktingar”

– När jag kommer till jobbet och möts av olika typer av människor med olika bakgrunder känns det mer levande, dynamiskt och sjudande. Jag njuter verkligen av mångfalden här i byn.

Trogna medarbetare

Helene Åkerström Hartman menar att det kan innebära merarbete att anställa nyanlända, på grund av exempelvis språkförbristningar eller extra pappersarbete, men att det ger mycket tillbaka – inte minst trogna medarbetare.

– Vi behöver verkligen arbetskraft i Sverige. Om det fanns större stöd från myndigheterna, till exempel i form av sänkta arbetsgivaravgifter, tror jag att fler företag skulle våga anställa ukrainska flyktingar.

Tetiana Hupalo är utbildad engelsklärare, men eftersom hon saknade tidigare erfarenhet av hotell eller restaurang fick hon börja på hotellets avdelning för housekeeping. Men det dröjde inte många veckor innan hon avancerade till hotellrestaurangen.

– Jag är glad över att ha fått jobb här i Orbaden. Det är en jättefin plats och människorna här är trevliga. Det enda problemet är att det tar väldigt lång tid att få alla dokument från myndigheterna. Jag har jobbat i två månader, utan att ha fått det samordningsnummer som krävs för att kunna öppna ett bankkonto. Men så fort det är löst vill jag börja läsa svenska på sfi så att jag även kan arbeta i receptionen eller andra delar av hotellet, säger Tetiana Hupalo.

Många fördelar

Den lyckade nyanställningen har gjort att även Tetianas väninna, som nyligen har anlänt till Sverige, kommer att få jobba på hotellet så fort alla papper är klara.

– Vi brukar alltid vilja träffa de vi anställer, men i det här fallet gör vi en chansning eftersom det är humanitärt arbete.

Helene Åkerström Hartman ser flera fördelar med att kunna hjälpa ukrainska flyktingar in på arbetsmarknaden, inte minst i ett litet samhälle som Vallsta.

– Även om det finns fler jobb i storstäderna tror jag att det kan vara lättare för nyanlända och företagare att komma i kontakt på mindre orter. Eftersom vi är så välförankrade på arbetsmarknaden i kommunen är det många anställda som har kommit till oss genom lokala kontakter som Lions eller språkkaféer.

– Sedan känns det så berikande när det blir större mångfald och inflyttning i stället för utflyttning. Jag blir glad varje dag när jag möter kvinnorna från Syrien, Sudan och Sudan och Eritrea som kommer med sina skottkärror med grönsaker.

Sverige ställer upp

Det är många företagare och föreningar inom Företagarna som har tagit initiativ för att hjälpa ukrainare på flykt.

Skapar nätverk
Företagarna i Heby har tillsammans med kommunen aktiverat nätverk för att ta emot ukrainska flyktingar och försöka få dem i jobb.

Erbjuder bostad
Fredrik von Essen, vd för Skokloster Hotell & Wärdshus, tog emot 22 ukrainska flyktingar. Samtidigt öppnade Företagarnas lokalavdelning i Håbo en Facebooksida och ett Swishkonto som redan efter ett dygn hade samlat in 30 000 kronor till flyktingarna på Skokloster.

Anställer
Flyttfirman Jordgubbsprinsen, med verksamhet i Stockholm, Norrköping och Linköping, hade ukrainska medarbetare redan före kriget. De gör nu insatser för att anställa, översätta information och underlätta för ukrainska flyktingar att komma in på arbetsmarknaden.


Text: Annika Goldhammer.

 

Fler nyheter från Företagarna