För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Biogassmäll för pizzerian

Publicerad 1 apr 2023
Valerio Amico bytte till biogas i restaurangen för att främja miljö och hälsa och för att han blev lockad av att det skulle bli billigare. Nu riskerar det beslutet att leda till en skattesmäll.
Valerio Amico äger och driver pizzerian Dell’Attore i centrala Stockholm. Han satsade på biogas för att det marknadsfördes som både bättre för miljön och billigare än naturgas, men nu riskerar han en skattesmäll. Foto: Alexandra Sparrdal. 

Några timmar innan dörren öppnas till pizzerian Dell’Attore i centrala Stockholm sätter personalen i gång hjärtat i verksamheten, den stora ugnen. Ägaren Valerio Amico var med om att introducera den vedugnseldade pizzan i Stockholm på 1990-talet, men på Dell’Attore värms ugnen med gas. Det handlar enligt honom om både miljö och hälsa.

− Träd huggs ner till bränsle, taknockarna blir svarta i grannskapet och även om det finns reningsanordningar så hjälper de inte bagaren vid ugnsluckan. Som bagare vid vedeldad ugn harklar du upp svart slem efter en arbetsdag och det är hälsofarligt, säger han.

Biogas med skattefördelar

När Valerio Amico öppnade restaurangen för drygt tjugo år sedan installerade han en kombinerad ved- och gasugn. I den gick det att byta mellan uppvärmningsmetoder. På den tiden använde han bensingasen G11. Sedan dess har han hunnit använda både naturgas och sedan ett år tillbaka biogas.

− Biogasen är ju mer miljövänlig och dessutom har skattebefrielsen varit ett starkt argument, men nu gäller inte det längre. Det gör mig väldigt upprörd eftersom gasnätet i Stockholm använt priset på biogas som ett försäljningsargument, säger han.

Gasbranschen om slopad skattebefrielse: ingen såg det komma

Bakläxa av EU

Bakgrunden är att Sverige sedan länge utnyttjat en möjlighet i Energiskattedirektivet om att undanta biogas från den skatteplikt som gäller i EU. Undantaget vilar på ett beslut från EU-kommissionen om statsstöd. På det sättet har biogasen varit befriad från både energiskatt och koldioxidskatt. Fram till nu.

Patrick rund.png

− Det som nu hänt är att ett tyskt företag, Landwärme, har väckt talan i EU-domstolens tribunal mot Kommissionens statsstödsbeslut och fått rätt. Domen kom 21 december ifjol och vann laga kraft från den 4 mars, eftersom den svenska regeringen inte överklagade domen. Sedan dess kan inte företag få tillbaka skatten på biogas, säger Företagarnas skattepolitiska expert Patrick Krassén.

Landwärme reagerade på att svenska gashandlare i södra Sverige importerade dansk biogas som producerats med subventioner och sedan sålde den obeskattad i Sverige. Det är det som nu gjort att en pizzeria i Stockholm tvingas göra om i kostnadskalkylerna.

Dyrare pizza

Rent konkret gör företag avdrag i punktskattedeklaration eller får skatten återbetald. För Dell’Attores del går det på grund av domen nu inte att få tillbaka på skatten för biogas som företaget redan använt. Det är en ovälkommen kostnadsökning som läggs på det faktum att gasen blivit markant dyrare.

− När vi köpte naturgas 2021 betalade vi ungefär 70 öre för en kubikmeter naturgas. I fjol steg priset först med en krona och från december ytterligare. Nu betalar vi 2,85 kronor, för biogasen vi använder. Det är en fyrdubbling. Det känns inte alls bra och vi måste höja priserna, säger Valerio Amico.

Kompensera företagen

Som lök på laxen riskerar en avskaffad skattebefrielse komma med retroaktiv återbetalningsskyldighet. Det betyder att företag som växlat till biogas för flera år sedan och fått tillbaka på skatten skulle bli skyldiga att återbetala den summan.

När domen avkunnades i december i fjol hade regeringen möjlighet att överklaga. Det gjorde den inte. Anledningen är att regeringen anser att möjligheterna att få ett ändrat domslut den juridiska vägen är ytterst begränsade. Därför har den i stället valt att föra en dialog med Kommissionen för att hitta en politisk lösning. I början av mars skickade regeringen ett brev till Kommissionen om frågan, undertecknat av finansminister Elisabeth Svantesson och energiminister Ebba Busch.

− Om regeringen inte lyckas lösa ut den här knuten anser vi att staten måste ex gratia stå kostnaden för alla de företag som nu riskerar att få en stor skattesmäll. Det är regeringen som är ansvarig för att hantera de skatteundantag som statsstödsreglerna medger, säger Patrick Krassén.

Fakta: Tribunalen

EU-domstolens uppgift är att tolka EU:s lagstiftning och säkerställa att den följs och tillämpas på samma sätt i alla EU-länder och EU-institutioner.

EU-domstolen består egentligen av två domstolar: Domstolen och tribunalen.

Tribunalen fungerar som instegsinstans och avgör talan när privatpersoner, företag eller i vissa fall EU-länder väcker fråga om ogiltigförklaring. Av den anledningen handlar målen i tribunalen oftast om konkurrens, statligt stöd, handel, jordbruk och varumärken.

Tribunalen är sammansatt av två domare per medlemsstat. Domarna utnämns för en period på sex år och deras förordnande kan förlängas. De väljer bland sig tribunalens ordförande för en tid av tre år och de utser en justitiesekreterare för en period på sex år.

Fler nyheter från Företagarna