Små företag bygger kommunernas välfärd
När regeringen presenterade den ekonomiska vårpropositionen och vårändringsbudgeten tidigare i veckan handlade en betydande del av rapporteringen om att kommunsektorn får vänta på att få större ekonomiska tillskott från staten. Men det finns ett annat perspektiv på kommunernas ekonomi som inte får den uppmärksamhet det förtjänar. Jobben som småföretagen skapar genererar inte bara lön till anställda utan ger också avkastning till allmänheten via den kommunala inkomstskatten som används för att bygga och förbättra välfärden i landets alla kommuner.
– Skattepengarna från Sveriges småföretag och deras anställda gör det möjligt för kommunen att bygga och underhålla våra gator, vägar och parker. Det är också pengar som ser till att våra barn har tillgång till idrottsanläggningar, skolor och biblioteket, säger Martin Daniels, statistiker på Företagarna.
28 procent av kommunernas skatteintäkter kommer från småföretagen
I dag presenterar Företagarna rapporten Välfärdsskaparna 2023. Den visar att småföretagen inte bara skapar flest nya jobb – fyra av fem under de senaste trettio åren – utan även är den främsta finansiären av de kommunala välfärdstjänsterna. Hela 28 procent av de totala kommunala skatteintäkterna genereras av småföretagen. I 198 av landets 290 kommuner står småföretagen, och deras anställda, för den största andelen av de kommunala skatteintäkterna.
Ur rapporten: Analys och resultat för alla kommuner och regioner
Om kommunerna ska kunna stå emot en förväntad nedgång i ekonomin anser Företagarna att det behöver skapas en konkurrenskraftig småföretagarpolitik som kan parera en nedgång när jobben hotas.
– Vår rapport visar att småföretagen kommer vara avgörande för landets ekonomiska återhämtning efter krisen. Nu krävs rätt politiska reformer för att få i gång ekonomin och därmed även uppnå en långsiktig hållbar finansiering av välfärden i våra kommuner, säger Martin Daniels.
Kommuner hämmar företagande – och skatteintäkter
Politiskt beslutade hinder hämmar i dag företagarnas jobb- och välfärdsskapande. Företagarfientliga lagar, skatter och byråkrati kan sätta käppar i hjulet på de mest orimliga sätt eftersom politiker inte satt sig in i vilka konsekvenser deras beslut får i slutändan.
– Politiker och tjänstemän i kommunerna behöver ha kunskap om de lokala företagens betydelse, och ständigt arbeta med att förbättra och förenkla för företagare, säger Erik Östman, expert inom regelförenkling och lokalt företagsklimat.
Ur rapporten: 12 förslag för välfärdsskapande
Det ekonomiska läget har inneburit ett hårt slag för landets småföretagare. Många driver tjänsteföretag som drabbats särskilt hårt av inflation och minskad köpkraft. Om småföretagen försvinner innebär det lägre kommunala skatteintäkter och därmed mindre pengar för våra politiker till att upprätthålla välfärden i landets kommuner.