För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Flaskhalsar i gårdsförsäljningen

Publicerad 16 aug 2023
Större producenter borde inte uteslutas från gårdsförsäljning och framför allt borde något hända i frågan som fått stå still alldeles för länge, menar Företagarna.

Nyligen uppmärksammade Sveriges radio den volymbegränsning som finns i utredningsförslaget till gårdsförsäljning av alkohol. Frågan har utretts flera gånger, så det kan vara på sin plats att förtydliga att det inte handlar om ännu ett förslag om gårdsförsäljning, utan rör sig om samma förslag som lades fram av den tredje i raden av utredningar och presenterades i december 2021.

Företagarna välkomnade i remissyttrandet till utredningens betänkande möjligheten att bedriva gårdsförsäljning i Sverige, men riktade samtidigt kritik mot några delar i förslaget, bland annat just volymbegränsningarna.

Företagarnas remissyttrande: En möjlighet till småskalig gårdsförsäljning av alkoholdrycker.

− Att ha en volymbegränsning innebär ju att de duktiga producenterna exkluderas från att ha gårdsförsäljning och det snedvrider konkurrensen och ger tröskeleffekter som inte är så bra, säger Företagarnas näringspolitiska expert Mathias Mellgren Helge i radioinslaget.

Endast småskalighet

Volymbegränsningen innebär att utredningen föreslår att endast tillverkare som har en produktionsvolym som uppgår till högst 75 000 liter spritdrycker, 500 000 liter jästa drycker med upp till 10 volymprocent alkohol eller 200 000 liter jästa drycker med mer än 10 volymprocent alkohol ska få bedriva gårdsförsäljning. Dessutom måste tillverkaren enligt förslaget vara oberoende från tillverkare med produktionsvolymer som överstiger dessa.

Sveriges radio intervjuar en producent som inte kommer att kunna bedriva gårdsförsäljning om utredningens förslag blir verklighet: Jonas Larsson, vd på Tevsjö bryggeri i Järvsö. Han tycker att det är horribelt att lönsamma företag som vuxit och gjort allt rätt utesluts. Utredaren Elisabeth Nilsson säger i inslaget att hon har förståelse för det, men att det inte går att göra annorlunda.

− Hade jag lagt ett förslag som hade tillfredsställt ett större antal producenter som producerar större mängder så är jag ganska säker på att det inte hade varit möjligt att gå igenom förslaget överhuvudtaget, säger hon i inslaget.

Dags att dra ur korken

Enligt Mathias Mellgren Helge är den viktigaste just nu att det rör på sig i gårdsförsäljningsfrågan. I våras svävade både Kristdemokraterna och Liberalerna på målet och tiden går.

− Det finns en bred majoritet för gårdsförsäljning i riksdagen och svenska folket ser positivt på det. Det är dags för regeringen att ge besöksnäringen ett nytt verktyg som låter vårt land skörda såväl upplevelser som arbetstillfällen, säger han. 

Fler nyheter från Företagarna