”Hjulen snurrar tack vare oss företagare”
Att leva på landsbygden handlar om så mycket mer än var man bor, enligt Linnéa Petersson och Anna Ström. För tolv år sedan öppnade de en webbutik och en handelsbod i halländska Unnaryd. Sortimentet bestod då av hållbara ekologiska och klimatsmarta produkter om till exempel giftfria leksaker, hållbart mode för hela familjen, ekologisk hudvård och ett skafferi med närproducerade delikatesser.
− Det handlade om att visa att det går att jobba lokalt och driva företag på landsbygden. Vi och många med oss saknade utbudet av hållbara och samtidigt moderna produkter och vi samlade allt under ett tak, säger Anna.
Mer än att sälja varor
I dag finns Palettis livsstilsbutiker förutom i Unnaryd och på webben även i Eksjö och i Halmstad. Sortimentet med hållbara, klimatsmarta och ofta svensktillverkade produkter har breddats undan för undan. I många fall har Linnéa och Anna kunnat följa unga företags resa till att bli etablerade varumärken. De inspirerar kunden till hållbara val och var tidigt ute med att erbjuda ekologiska och klimatsmarta produkter, även om det inte var så att kunderna uttryckligen efterfrågade det.
− Vi säljer med kunskap och främjar medveten konsumtion. För oss är en produkt mycket mer än en vara. Det är en hårt arbetande entreprenör eller designer bakom och det finns en story bakom allt. Vi vill förmedla den resan också; alla fantastiska samhällsbyggare vi har omkring oss, säger Linnéa.
Linnéa och Anna befann sig mellan jobb och på föräldraledighet då för tolv år sedan. Det visade sig vara idealiska förutsättningar för att prata om drömmar, visioner och idéer och börja en gemensam entreprenörsresa. Erfarenheter av att sälja och få saker gjort saknade de inte.
− Vi brinner för det vi gör och för hållbara svenska varumärken, säger båda och det märks att de verkligen menar det se säger.
Butiker och e-handel
Handelsboden där allt startade var egentligen tänk att vara lager för webbutiken, eftersom de tidigt såg möjligheterna med e-handel. Det visade sig dock snart att affären var ett bra komplement till webbutiken. Folk var nyfikna och kom inte bara från Unnaryd, utan även från Gislaved, Halmstad, Ljungby och Värnamo, det vill säga inom en timmes radie från handelsboden.
− Det var julskyltning när vi öppnade upp och märkte att många gillade vår handelsbod och tog sig tid att åka hit. Vi bestämde oss för att ha öppet några dagar i veckan, säger Anna.
Skapar jobb i flera led
I dag jobbar Linnéa och Anna som många andra i butiksnäringen både med tillsvidareanställda och deltidsanställningar och är stolta över att kunna erbjuda jobb åt unga människor som på så vis får in en fot på arbetsmarknaden. Fast de ser jobbskapandet som mer än de personer som får lön av deras företag.
− Jag tycker att det är viktigt att se hur vi är jobbskapare bakåt i ledet, genom de jobb vår försäljning skapar i företagen som vi har i vårt sortiment. VI märker det när vi träffar människorna som driver de företagen eller deras agenturer, säger Anna.
Var inställd på utmaningar
Lågkonjunkturen gör att människor håller hårdare i pengarna, men även om det är en utmaning för ett företag som är verksamt inom livsstil och kvalitetsprodukter räds inte Linnéa och Anna utmaningen.
− Vi har tagit oss igenom pandemin, men även den var som en piss i Nilen i jämförelse med annat, säger Linnéa.
Annat är i det här fallet den brand som rasade i huset där butiken i Eksjö låg 2015, mitt under Linnéas och Annas dittills största satsning. I Eksjö öppnade de en butik med ett brett sortiment av skor, kläder, textiler. Att köpa in kollektioner binder kapital. Allt blev förstört i branden.
− Allt var förstört. Vår största satsning. Det var antingen att bara lägga sig ner och ge upp eller starta om. Vi startade om, säger Anna.
Mer lyhörda kommuner
Duons filosofi är att omvärlden alltid kommer att gå upp och ner och bjuda på överraskningar. Det enda de kan påverka är det egna företaget och där ger de järnet. Fast det finns ett litet aber. Eftersom de driver butiker i tre olika kommuner märker de att det är stor skillnad i hur kommunerna ser på företagande, i allt från tillsyn och byråkrati till hur tillgänglig kommunen är för företagare.
− Kommuner har sina sätt och tänka och vi har vårt, men vi önskar att politiker och tjänstemän skulle tänka mer på att hjulen snurrar runt tack vare oss företagare, säger Linnéa.