Färre underleverantörer ger inte säkrare arbetsplatser
Den gångna veckan var nattsvart ur ett arbetsmiljöperspektiv. Fem personer miste livet på måndagen när en bygghiss föll tjugo meter på en byggarbetsplats i Ursvik, Sundbyberg. På torsdagen fick två personer kross- och klämskador vid batterifabriken Northvolt i Skellefteå. En av dem skadades så svårt att han avled dagen därpå. I november exploderade en renhållningsmaskin på Northvolt och den man som sedan dess vårdat för livshotande brännskador avled på fredagen. Samma dag gick en grävmaskin genom isen utanför Solberg nordväst om Örnsköldsvik. I lördags hittades föraren död. Han höll på att förbereda arbetet med en väg inför en skogsavverkning.
− Det gör ont att ta del av alla olyckor och dödsfall. Vi har ett omfattande regelverk inom arbetsmiljö för att sådana här saker inte ska hända. Ingen anställd eller företagare heller för den delen ska behöva dö eller skada sig på jobbet, säger Företagarnas arbetsmiljöexpert Lise-Lotte Argulander.
Arbetsmiljöarbetet – lika viktigt under alla årets dagar
Oberoende rådgivare
Den svarta veckan fyller på redan dyster statistik. Under 2023 har 62 personer omkommit i olyckor på jobbet. Det är det högsta antalet sedan 2011. Enligt regeringen behöver arbetet med att förebygga dödsolyckor intensifieras. På fredagen höll arbetsmarknadsminister Johan Pehrson och jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg en pressträff och meddelade att Arbetsmiljöverkets arbete gällande arbetsplatsolyckor ska inriktas mot att genomföra fler fysiska oanmälda inspektioner.
− Fler oanmälda fysiska inspektioner kan vara en framkomlig väg för att förebygga olyckor, men inspektioner kan aldrig göra allt. För att stötta de mindre företagen som har svårt att utföra ett systematiskt arbetsmiljöarbete borde det finnas oberoende rådgivare hos exempelvis Arbetsmiljöverket som kan ge råd och stöd, säger Lise-Lotte Argulander.
Nu genomförs arbetsmiljöinspektioner i småföretag
Inget tak för underleverantörer
LO ställer mot bakgrund av dödsolyckorna krav på att antalet underleverantörer på arbetsplatser ska begränsas i lag. I en Ekot-intervju säger LO:s ordförande Susanne Gideonsson att underleverantörer på underleverantörer gör att det blir omöjligt att ta ansvar för arbetsmiljön.
Enligt Företagarna vore ett tak för antal underentreprenörer helt fel. Samverkan och riskbedömningar är varje arbetsgivares ansvar och det kan göras tydligare och efterlevas bättre, men det görs inte genom att sätta begräsningar i näringsfriheten.
− Arbetsmarknaden inom byggbranschen består inte bara av ett företag med alla kompetenser hos sig. Det blir inget byggt om inte installatörer får verka tillsammans med målarfirmor, takfirmor, fönsterföretag, VVS:are och alla andra som behövs på en byggarbetsplats, säger Lise-Lotte Argulander.