Tog fajten mot kommunen – och vann
![](/contentassets/be3fc8df498642369fae68dd104efa36/vasteras-gin-regelborda.jpg?maxheight=489&width=734&scale=both&mode=crop&anchor=middlecenter&format=jpg&quality=90)
Under pandemin bestämde sig Salar Azizi och Emmelie Fallberg, som då jobbade som bartender respektive kock på en restaurang i Västerås, att det var dags att förverkliga drömmen om ett eget gindestilleri. Det gick snabbt att starta bolag, enkelt att hitta lokal och de kunde snart investera i den utrustning som krävs för att framställa gin. Men när det nystartade bolaget ville bjuda in västeråsarna till provsmakningar valde kommunen att avslå deras ansökan.
Varför satte kommunen stopp för era planer?
– När vi sökte tillstånd att få arrangera ginprovningar valde miljö- och konsumentnämnden i Västerås stad att rådfråga länsstyrelsen, och de tolkade alkohollagen som att ett gindestilleri utan egen sprittillverkning inte kan arrangera provsmakningar. Vi bränner inte vår egen alkohol utan köper den från Lantmännen, därefter producerar vi gin genom egen smaksättning och efterdestillering. Länsstyrelsen tyckte inte att det räckte med att vi odlar våra egna kryddor som vi använder för smaksättning, säger Salar Azizi.
Vad hände efter avslaget?
– Vi insåg att olika kommuner tolkar lagen på olika sätt. Vi upptäckte att ett bryggeri i Stockholm, som också saknade egen alkoholtillverkning, hade fått tillstånd att arrangera provsmakningar. Vi kontaktade då lokala politiker i Västerås och berättade vad vi hade upptäckt, och de valde då att ge oss tillstånd.
Ni överklagade aldrig beslutet till kammarrätten?
– Nej, vi var ivriga att få komma i gång och insåg att ett överklagande skulle ta för lång tid. I stället valde vi att skriva några pressmeddelanden och de gav bra gensvar i lokala medier och SVT.
Varför är det viktigt att få arrangera provningar för allmänheten?
– Det är en av få möjligheter att bygga vårt varumärke då det är så många lagar och regler kring vad som får marknadsföras och inte.
Hur mycket har ni investerat?
– Vi har satsat runt 1 miljon kronor i att bygga vårt destilleri.
Går det runt?
– Nja, för närvarande kan vi ta ut deltidslöner från bolaget.
Vilka råd vill ni ge andra som drömmer om att starta ett destilleri?
– Våga ta fajten och prata med andra som har gjort samma resa. Vi har till exempel hjälpt nystartade destillerier på andra håll i landet när de har stött på tillståndshinder i sina respektive kommuner.
Hur går affärerna?
– Vår gin finns på hyllorna hos Systembolaget i Västerås, Hallstahammar och Sala. Vi har också fått in den hos restauranger och barer här i Västerås. Jag hoppas att försäljningen närmar sig 10 000 flaskor i år, men det krävs runt 15 000 buteljer för att vi ska nå lönsamhet, säger Salar Azizi.
Fakta
➸ Platsen: Ett industriområde i Västerås.
➸ Genombrottet: Tillstånd att ha provsmakningar för allmänheten i destilleriet.
➸ Bästa rådet: Våga ta hjälp!
Text: Per Manns.