För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Lyft av kostnader från företagen när räntorna stiger

Publicerad 30 jun 2023
Riksbanken fortsätter att höja styrräntan för att få bukt med inflationen. Enligt Företagarnas chefsekonom Johan Grip bör riksdag och regering sänka arbetsgivaravgifterna för att mildra kostnadstrycket på företagen.

På torsdagen meddelade Riksbanken att styrräntan höjs med 0,25 procentenheter, till 3,75 procent från den 5 juli. Att räntan skulle höjas var de allra flesta bedömarna eniga om, trots att inflationen numer avtar från en hög nivå.   

– Riksbanken måste höja styrräntan eftersom inflationen alltjämt är väsentligt högre än de två procent som utgör Sveriges mått på prisstabilitet. Förväntningarna på framtida prisökningar måste ner och då behöver räntan upp, säger Företagarnas chefsekonom Johan Grip.  

Brister i kreditgivning värre än räntehöjning  

En effekt av räntehöjningen är att det blir dyrare att ta och ha lån. För många småföretag är det dock inte penningpolitikens effekt på marknadsräntorna som är det största bekymret, utan i stället möjligheten att få extern finansiering över huvud taget.  

– Väldigt få små och medelstora företag har lån och många av dem som skulle behöva det för att investera vittnar om att det är svårt eller nästan omöjligt att få lån, säger Johan Grip.  

I praktiken fungerar bristande kreditgivning till företag som ett tillväxthinder eftersom den potential som finns i många små och växande företag inte kommer till användning med hjälp av produktiva investeringar. Det gör i sin tur att många företag möter den vikande konjunkturen från en svagare position än idealt. 

– Från företagens perspektiv är en enskild styrräntehöjning på 0,25 procentenheter eller ens 0,50 procentenheter inte det som är avgörande, utan att priserna är stabila och att kreditgivningen fungerar, säger Johan Grip. 

Företagarnas finansieringsrapport: Vem får låna i dag?

Lönsamheten rekordlåg 

Företagarnas senaste finansieringsrapport från i våras visar att utlåningen till hushåll är över 23 gånger större än till små- och medelstora företag. Alla dessa hushåll kommer att märka av hur den penningpolitiska åtstramningen gör vardagen dyrare. Det gör i sin tur att efterfrågan faller. Den effekten kan företagen inte avskärma sig från, men Johan Grip menar att lindringen behöver sökas på annat håll än hos Riksbanken.  

– I Småföretagsbarometern visar vi att lönsamheten är på den lägsta nivån sedan svenska finanskrisen i början av 1990-talet. Lönsamhetsförsvagningen sker trots att företagen har höjt sina priser, därför behöver kostnaderna ner, säger han. 

Småföretagsbarometern 2023. 

Lyft av kostnader från företagen  

När Konjunkturinstitutet nyligen presenterade konjunkturläget i juni var medskicket att arbetsmarknaden trotsar lågkonjunkturen, men det vore fel att ta det till intäkt för att företagen inte har tuffa tider.  

− Vi vet att många företagare befinner sig i ett ansträngt läge, men att få planerar att säga upp personal beror på att kompetensbristen är stor och företagarna värderar sina anställda högt. Många företagare använder sin privatekonomi som buffert för att företaget ska klara sig, säger Johan Grip. 

Regeringen har fler verktyg till sitt förfogande. För att mildra effekterna av den bistra ekonomin anser Företagarna att det vore bra om arbetsgivaravgifterna sänktes.   

− Genom att sänka arbetsgivaravgifterna kan regeringen både mildra kostnadstrycket på småföretagen och hjälpa hushållen genom att anställda antingen får behålla jobbet eller att företagen kan nyanställa, säger Johan Grip.  

Fler nyheter från Företagarna