För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Elprisstödet för företag är äntligen på plats

Publicerad 30 maj 2023
Kraftigt försenat är det nu möjligt för företag i landets sydligare del att ansöka om att få tillbaka pengar för inbetalda flaskhalsintäkter. Det finns viktiga lärdomar att dra av vägen hit.
Foto: Shutterstock.com

Nu kan företag i de båda sydliga elområdena, nummer 3 och 4 ansöka om elstöd. Det handlar om återbetalning av pengar som företagen betalat in i flaskhalsavgifter. Ansökan görs på Skatteverkets webbplats och det beviljade beloppet tillgodoräknas mottagaren genom en kreditering på skattekontot.

−Äntligen kan företagare som kämpar med låg likviditet på grund av vinterns rekorddyra elpriser ansöka om att få pengar tillbaka, säger Företagarnas chefsekonom Johan Grip.

30 maj och den 25 september

Johan_Grip_rund.jpg

Ansökan är öppen mellan den 30 maj och den 25 september. Skatteverket har inte någon information om hur lång tid det tar att få ett beslut från det att företaget lämnar in en ansökan, men merparten av ärendena ska kunna hanteras maskinellt, förutsatt att ansökningshandlingarna är kompletta.

−Vår förhoppning är att Skatteverket lyckas jobba effektivt med att administrera ansökningarna och återbetalningarna och att de som behöver hjälp med ansökan får det, säger Johan Grip.

210 dagar efter 1 november

Skatteverkets kostnader för att hantera handläggningen av företagens ansökningar samt kostnaderna för service, kontroller före och efter ansökan och tillgodoräknande, registrering av ombud samt processföring uppskattas landa på upp till cirka 400 miljoner kronor. Dessa pengar tas också från de flaskhalsintäkter som företagen betalat in.

−Med tanke på att ansökan öppnar 210 dagar efter det datum som alla pratade om i valet – 1 november – och alla hundratals miljoner det kommer att kosta att betala tillbaka pengarna är det uppenbart att modellen blivit en krånglig och dyr omväg, säger Johan Grip.

Viktiga lärdomar

Enligt Företagarna går det att dra två lärdomar av vinterns skyhöga elpriser och den politiska hanteringen av dem. På lång sikt krävs utbyggd fossilfri elproduktion. På kort sikt krävs smartare kompensation. 

−Gå inte omvägen via falskhalsavgifter och utbetalningar utan sänk kostnaden direkt i stället, via sänkt skatt och moms på el. Det hjälper både hushåll och företag och det sänker kostnaderna i hela landet, säger Johan Grip.  

Fler nyheter från Företagarna