Internationellt team bakom livräddande kamerateknik
Diego Guenot från Lyon i Frankrike forskade vid universitet i Paris. Vid ett utbyte i Lund bestämde sig för att börja fokusera på avancerad kamerateknik. Han fick stöd av LU innovation och 2021 intensifierades arbetet och företaget Mantis Photonics bildades.
- Jag insåg direkt att det var något speciellt med den här tekniken men visste inte vad den kunde användas för. Sedan insåg vi att oftalmologitillämpningar var mycket väl lämpade för vår kamera, berättar han.
Till teamet anslöt affärsutvecklaren Denis Hellebuyck som Diego lärde känna genom deras gemensamma rugbyintresse. Några månader senare fick de även med AI-experten Jan Alexander, bägge från Belgien och tillsammans började de hitta sätt att använda tekniken praktiskt.
Kombinerar AI och kamerateknik
De har nu byggt två färdiga prototyper som testas i kliniska försök. Innovationen består dels av själva kameran, men också av mjukvara i form av ett AI-program som snabbt kan analysera kamerans bilder mer utförligt än någon människa.
- Kombinationen av dessa två tekniker gör att vi kan komma fram till resultat mer effektivt än många andra likande forskningsprojekt, förklarar Jan Alexander.
Upptäcker Alzheimer och ögonsjukdomar
Genom att skanna ögat, närmare bestämt näthinnan, kan tecken på Alzheimers sjukdom hittas 10-15 år innan de första symptomen märks. Bilderna visar nivåerna av ett protein som invaderar hjärnan och skapar kognitiva problem så småningom Alzheimer. Metoden öppnar upp för att undersöka betydligt fler människor än i dag. Tekniken är nu patenterad och användningsområdena är många.
Under tester i Helsingborg fick de lovande resultat med tekniken kring analys av åldersrelaterad makuladegeneration (AMD), den främsta orsaken till blindhet i Europa och USA.
Vid minneskliniken i Blekinge har framsteg gjorts vid flera tester.
- Alzheimer går att behandla, men det måste upptäckas tidigt och det är det vi vill åstadkomma. Då kan fler leva längre med god livskvalitet, förklarar Diego Guenot.
Nu förbereds även studier för att analysera om tekniken kan användas för att upptäcka tecken på Parkinson och ALS. Två svåra sjukdomar där tidig behandling gör stor skillnad.
- Vår första produkt är stöd för forskare som arbetar med att bekämpa dessa sjukdomar. Sedan vill vi även att läkare och patienter ska kunna ha nytta av tekniken, förklarar Diego.
De menar att det finns många fördelar med att driva företaget från Lund.
- Vi har fått mycket stöd och bland annat varit en del av Ideons inkubator. Vi kommer fortsätta driva bolaget härifrån, förklarar Diego.
Söker kapital
Hittills har de samlat in cirka 250 000 euro (varav 150 000 euro kommer från Lunds universitet). Och nu vill de samla in 600 000 euro för att göra en pilotserie av sina kameror för att sälja till forskare så att fler kan använda deras innovativa produkt.
- Det kommer bevisa att vi har en affärsmodell som även är lönsam, förklarar Diego om bolaget som redan tilldelats flera priser.
- Med mer resurser och större team kan vi snabbare hjälpa forskare att hitta lösningar, menar Diego Guenot.
Mantis Photonics är en av finalisterna till priset Årets unga idé 2023.