En helt ny modevärld – kläder och skor ändrar storlek
Spänningen i hans röst är tydlig.
– I går hittade jag maskinen! En skytteljacquard från 1930-talet.
Sam Issas ögon lyser.
– Min produktionspartner bekräftade just att det är rätt sorts maskin. Jag ska bara transportera den, så kan vårt tyg börja tillverkas.
Som 10-åring kom Sam Issa från Syrien till Sverige och Linköping. Morbror Said öppnade eget skrädderi och mamma jobbade som sömmerska. Drömmen om ett eget modemärke fanns där för Sam, men efter modestudier i Milano och chefsjobb för italienska varumärken insåg han att strategi var hans talang, snarare än design. Och han längtade hem.
Belönad med innovationspris
Ekonomistudier i Linköping fick en oväntad följd. I höstas belönades Sam med ett av Sveriges största innovationspris, Skapapriset. Anledningen låter som science fiction. Men det är det inte. Sam tar upp ett stycke tyg ur väskan och pekar på ett gäng trådar.
– Om vi skickar ström genom trådarna så utvidgas de. De har en minnesfunktion som gör att ett plagg behåller sin nya storlek, samtidigt som det kan ställas om flera gånger.
Vi måste backa bandet lite här. Parallellt med ekonomistudierna hjälpte Sam sin morbror att utveckla skrädderiet. En stor del av arbetet där gick ut på att ändra storlekar, noterade han. Och något klickade till. På Linköpings universitet fanns forskarna Erik Khranovskyy och Mykhailo (Mike) Zhybak, inriktade på nanoteknologi.
– Mina idéer var skrattretande för många. Men Erik och Mike reagerade annorlunda: det där kan vara fullt möjligt, berättar Sam.
Men experimenten gick trögt.
– Jag höll på att ge upp. Så en dag ringde Erik in mig till labbet. Han visade ett fem gånger fem centimeters material som kunde expandera och behålla en viss storlek. Wow, det här funkar!
Via inkubatorn Lead fick Sam hjälp att utesluta att liknande teknik fanns och 2019 grundade han Nano Textile Solutions, med varumärket Heart X. Bolaget antogs även till inkubatorn
Pilotprojekt med skyddskläder
Borås INK och med 300 000 kronor från Vinnova startade ett pilotprojekt för skyddskläder. Men Sam behövde en snabbare väg till kommersialisering och via ett besök hos skomakaren trillade polletten ner.
– En kvinna kom in med ridstövlar och behövde hjälp att förstora skaften. Jag insåg att vår teknik vore perfekt. Jag ringde Hööks och pratade med inköpschefen. Han trodde inte sina öron. De var beredda att betala för utvecklingsprojektet, berättar Sam.
2021 fick Nano Textile Solutions sitt svenska patent och internationellt dito är på gång. Företaget är finalist i Global Change Award 2023, från H&M Foundation. Ytterligare ett bevis på att Sam är något stort på spåren är att han redan har ett 20-tal avsiktsförklaringar från aktörer inom såväl hockey och mode som medicinteknik, kopplat till proteser.
– Sport- och friluftsbranschen och skobranschen är vårt fokus under 2023, konstaterar Sam som just tar in sin första investering på tio miljoner kronor.
Ett projekt pågår med True Hockey som tillverkar skridskor.
– Många barn kan inte själva knyta sina skridskosnören. Med vår lösning ställer du in en perfekt passform, sedan öppnar och stänger du skridskon med en dragkedja.
Text: Malin Sund.