Lili Lu sätter guldkant på vardagen
Smyckesdesignern Lili Lu i Falköping inspireras i sitt skapande av det enkla och vardagliga. En sten, en blomma eller saker som av många betraktas som skräp. Hennes kollektion av smycken formgivna för att efterlikna wellpapp har rönt stort intresse – senast på en stor europeisk branschmässa i München i februari.
− Jag har fått nya kontakter med flera återförsäljare utöver dem jag redan har i Sverige, Norge och Storbritannien, säger hon.
Från skräp till smycken
Idén till att göra örhängen i wellpappform fick Lili Lu när hon tänkte på alla kartonger som kastas i återvinningen till följd av e-handeln. Hon såg estetiska kvaliteter värda att ta upp och förädla.
− Wellpapp betraktas som ett skräpmaterial, men det är ett vackert material. Jag vill uppmuntra folk att se det, säger hon.
Lili Lu har inte bara blivit uppmärksammad av återförsäljare på mässor, utan även blivit nominerad till en Design Talent 2022 av Formex. Det växande intresset för hennes smycken gör att hon vill satsa mer på sin studio. Genom att ansöka om ett stipendium från Hantverksinstitutets fond som förvaltas av Företagarna har hon finansierat inköp av en galvaniseringsmaskin.
− Jag är väldigt glad och tacksam över att ha fått stipendiet. Det hjälper mig att förbättra kvaliteten och öka effektiviteten i mitt arbete, säger hon.
"Helt rätt för mig"
I fjol startade Lili Lu ett företag och gick med i Företagarna. Under våren är hon i full färd med att sätta upp en egen webbshop. I arbetet med att driva företag och sälja smycken i egen regi kan hon ha nytta av att hon läst finansiering. Det var anledningen till att hon kom till Sverige från Kina i början av 2010-talet.
− Jag har en masterexamen i finans, men tyckte det var tråkigt att arbeta med siffor och var sjuk under min sista termin på utbildningen. Då fick jag tillfälle att tänka mycket över vad jag verkligen vill göra och insåg att måste jobba med något jag verkligen älskar – smycken, säger hon.
Lili Lu började sin bana som smyckesdesigner genom att prova på en kurs i silversmide i Kalmar. Det gav mersmak och hon fortsatte sedan med att flytta till Falköping efter att ha kommit in på ett tvåårigt yrkeshögskoleprogram för att bli guldsmed. Med kvalificerad yrkeshögskoleexamen i ryggen gick hon sedan vidare till att ta en konstnärlig kandidatexamen i konsthantverk på högskolan för konst och design vid Göteborgs universitet – HDK Valand. Där blev hon examinerad 2021.
− Ju mer jag jobbar med händerna och skapar smycken, desto mer känner jag att det är helt rätt för mig, säger hon.