För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Inflationen är på väg ner

Publicerad 23 nov 2023
Förhoppningsvis har vi nu nått räntetoppen, säger Företagarnas chefsekonom Johan Grip.
Foto: Roland Magnusson/Shutterstock.com.

Riksbanken lämnar styrräntan oförändrad på 4,0 procent, men har beredskap att höja den ytterligare om inflationsutsikterna försämras. I så fall väntar en höjning i början av nästa år (nästa penningpolitiska besked lämnas 1 februari 2024), enligt direktionen. Riksbanken konstaterar också att penningpolitiken behöver vara åtstramande en relativt lång period för att inflationen ska falla tillbaka och stabiliseras nära målet på två procent.

− Det är rätt beslut av direktionen. Inflationen är på väg ner och penningpolitiken verkar med fördröjning. Förhoppningsvis har vi nu nått räntetoppen och tids nog kan vi komma ner på normala nivåer när inflationen stabiliseras kring målet, säger Företagarnas chefsekonom Johan Grip.

Räntan stiger, inflationen sjunker

Redan vid förra beslutet, 21 september, konstaterade direktionen att räntan är på en åtstramande nivå.

− Dagens besked innebär att de konstaterar att det fortfarande gäller och att kostanden av att trycka ned inflationen snabbare anses vara för stor för att motivera ytterligare en höjning, säger Johan Grip.

Riksbanken ser ett slut på räntehöjningarna

Taggar
Riks Nyhet Övrigt
Fler nyheter från Företagarna