För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Företagarna nominerade till Svenska Jämställdhetspriset 2024

Publicerad 12 okt 2023
Vi känner oss taggade att vara med i uttagningarna som nu väntar.

Företagarna är en av 74 nominerade organisationer som tävlar om att vinna utmärkelsen Svenska Jämställdhetspriset 2024. Vinnaren utses under konferensen Forum Jämställdhet som hålls 7–8 februari i Karlstad. 

Svenska Jämställdhetspriset har delats ut sedan 2016 och går till en aktör som genom sin verksamhet bidragit till ett mer jämställt samhälle. Bakom priset står Forum Jämställdhet, en vandringskonferens som varje år anordnas i en ny stad som bedriver ett gott jämställdhetsarbete.  

− Det är roligt att Företagarna blivit nominerade. I hela vår verksamhet arbetar jag och alla mina kollegor och förtroendevalda med att olika åldrar, kön och ursprung ska vara väl representerade i vår organisation, kommunikation och i våra aktiviteter, säger Liisa Mast som är HR-ansvarig på Företagarna. 

Mer jämställt företagande gynnar alla 

Företagarna företräder omkring 60 000 företagare genom 250 lokalföreningar och cirka 2 000 förtroendevalda. Genom att erbjuda nätverk, kunskap och praktisk hjälp samt driva utvecklingen för ett bättre företagarklimat kan Företagarna påverka samhällsutvecklingen och göra det möjligt för företagare att få rätt förutsättningar att bli framgångsrika, oavsett hur de definierar framgång.  

− När vi pratar om kvinnors företagande i vårt politiska påverkansarbete är utgångspunkten att andelen kvinnor som startar och driver företag är låg i Sverige jämfört med andra utvecklade ekonomier. Vi vill att alla, oavsett kön eller bakgrund, ska kunna driva företag. Då frigörs kraften i innovation och tillväxt som finns i hela samhället, säger Företagarnas samhällspolitiska chef Pernilla Norlin

Vi är taggade! 

På vägen fram till prisutdelningen i Karlstad väntar nu flera steg. I november kommer Forum Jämställdhet bestämma vilka tio nominerade som går vidare och i december utses bland dem fem finalister. Vem som sedan vinner avgörs av en extern jury i samband med konferensen Forum Jämställdhet 7–8 februari i Karlstad. 

− Vi känner oss taggade att vara med i uttagningarna som nu väntar. Priset ska uppmärksamma, belöna och sprida goda insatser och exempel för att inspirera fler och dessutom höja statusen på jämställdhet som politik- och kompetensområde. Det är mitt i prick för Företagarna, säger Pernilla Norlin. 

Företagarna förändrar och påverkar  

Av alla företagsledare i svenska aktiebolag är andelen kvinnor endast 22 procent. Andelen ökar, men det går långsamt och vi på Företagarna vill vara en kraft som för denna positiva utveckling framåt. Snabbare! 

Företagarna W. 

Företagarna W. samlar event, nätverk, webinars, spännande artiklar om kvinnor som byggt bolag och livet som entreprenör. Vi vill med detta lyfta, inspirera, boosta och visa upp alla de otroliga bolag, startups och entreprenörer som vi har i vårt land. Det finns många men det behöver bli fler, större och växande bolag som drivs av kvinnor. 

Företagarna W.

Rapporter och statistik  

2022: En vecka med fokus på kvinnors företagande 

2021: Kvinnors företagande

2019: Kvinnliga företagsledare i svenska aktiebolag 

2017: Kvinnors och mäns företagande

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna