För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Kanelbullen, kungen av fikabröd

Publicerad 3 okt 2023
På Kanelbullens dag äter svenskarna miljontals bullar, men hur står sig bakverket under årets andra dagar? Fyra av Företagarnas regionchefer ger sin syn på saken och svarar på frågan vad som är det bästa tillbehöret.

Inflationen gröper hål i plånböckerna och det hackar om de ekonomiska motorerna. Men även om det är tuffa tider till vardags så är 4 oktober alltid en riktig sötebrödsdag. Från de tidiga morgontimmarna jäser det i bunkar och gräddats det i ungar i hela landet. För det är Kanelbullens dag.

Fikatrender kommer och går, men kanelbullens storhet består. Det menar Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare och konditorer. Till stöd för det påståendet kan han luta sig mot de årliga mätningar som undersökningsföretaget GfK gör på uppdrag av organisationen. Den senaste visar att nästan sextio procent av svenskarna åt en eller flera kanelbullar den 4 oktober i fjol.Martin_Lundell_rund.png

− Att hela 58 procent av svenska folket väljer att fira Kanelbullens dag genom att äta en bulle visar hur starkt förankrad såväl kanelbullen som Kanelbullens dag den 4 oktober är i den svenska folksjälen. Det är till exempel dubbelt så många som firar kanelbullens dag jämfört med nationaldagen, säger Martin Lundell.

Inget EU-skydd för kanelbullen

Miljontals bullar

Hur många bullar som äts under årets temadag återstår att se, men en rund uppskattning är långt fler än nio miljoner stycken. Merparten är kanelbullar som köps i affärer och bagerier och de utgör helt klart en viktig intäktskälla för branschen – och en allt annat än obetydlig skatteintäkt kan tilläggas. Alla råvaror ger dessutom en skjuts längre bak i förädlingsledet. Det rör sig om bland annat 285 000 kilo mjöl, 12 000 kilo ägg, 8 000 kilo kanel och 3 700 kilo kardemumma som ska bli till bullar.

− Kanelbullens dag är viktig för branschen av två skäl. Dels ekonomiskt här och nu; vi ser fram emot datumet och den är en riktig högtidsdag för oss. Dels genom de långsiktiga effekter som dagen har på fikakulturen, säger Martin Lundell.

Hur står sig då det ikoniska bakverket under årets andra dagar och fikatillfällen? Några som har anledning att tänka på det är Företagarnas regionchefer. Varje vecka träffar de åtskilliga Företagarna-föreningar och medlemsföretag, för att inte tala om alla möten med kommunfolk och andra organisationer. Vi låter fyra av dem få ge sin syn på kanelbullens ställning i Sverige.

Nybakat och snusbakat

Frida Boklund är regionchef i Gotland, Småland och Östergötland och hängiven kanelbulleätare. Hon köper dem i affär och bakar egna bullar. Den 4 oktober går inte obemärkt förbi hemma hos henne. Det är då familjen sätter en deg på morgonen och bakar på kvällen. Hur sent det än blir ska det gräddas kanelbullar den dagen.Frida_Boklund_rund.png

− Vad vore livet utan kanelbullar? Jag äter dem helst med schysst nybryggt svart kaffe, säger hon.

I jobbet blir det några kanelbullar varje vecka, berättar Frida. Hon ser inga mönster i vilka slags möten som det serveras kanelbullar på, utan det beror mest på personen som håller i mötet och den fikakultur som råder i just det sammanhanget. Däremot menar hon att många arrangörer numer verkar försöka hålla igen på kaffebröd av hälsoskäl.

Frida har ett starkt minne från skolans hemkunskapsundervisning. Killarna i klassen bakade in snus i kanelbullarna. Det gick inte obemärkt förbi.

− Jag minns att läraren blev fly förbannad. Så arg hade jag inte sett någon annan vuxen än föräldrarna. Vi fick höra att det minsann var svält i Afrika. Det minnet av kanelbullar bär jag fortfarande med mig, skrattar Frida.

En glas mjölk hör till

Joakim Sjöstedt är Företagarnas regionchef i Västernorrland och Jämtland-Härjedalen. Han har också minnen av kanelbullar, fast av ett annat slag.

− När jag var yngre jobbade jag på Schellmack. Jag minns hur doften av bakeup-kanelbullarna vi gjorde på morgnarna förgyllde atmosfären på macken, säger han.Joakim_Sjostedt_rund.png

I Joakims jobb blir det nästan fler möten per vecka än han kan räkna till. En spaning han gör är att kanelbullarna brukar dukas fram under eftermiddagsmöten, men själv försöker han hålla sig borta från bullfaten.

− Eftersom jag åker mycket bil och sitter stilla mycket i jobbet brukar jag aktivt undvika att äta fikabröd, men inte på Kanelbullens dag så klart, säger han.

Enligt Joakim är det bästa tillbehöret till en kanelbulle ett stort glas iskall mjölk.

Smoothies och rosa bullar

Eva Cooper är Företagarnas regionchef i Mellansverige, det vill säga Dalarna, Gävleborg, Värmland och Örebro län. Hon konstaterar att fikat ändrat karaktär på senare år. Det kan lika gärna vara en smoohie som ställs fram på mötesbordet eller i fikahörnet.Eva_Cooper_rund.png

− Det är verkligen inte alltid kanelbulle på möten, men på och kring den 4 oktober inträffar alltid en verklig bullexplosion. Det säger något om hur etablerad Kanelbullens dag är, säger hon.

En trend Eva uppmärksammat och uppskattar är att många affärer och caféer kombinerar kanelbullar med det rosa bandet, alltså den kampanj som för kampen mot bröstcancer som Bröstcancerförbundet driver under oktober, den internationella bröstcancermånaden.

− Kanelbullar med rosa pärlsocker är ett bra och viktigt budskap, säger hon.  

Enligt Eva är det bästa tillbehöret till en kanelbulle en kopp kaffe. Diplomatisk som hon är vill hon inte ta ställning till om det bästa kaffet kommer från Gevalia eller Löfbergs Lila.

− Jag har förmånen att jobba i ett område där det finns två fantastiska kafferosterier, säger hon.

Omtanke och klippklättring

Lars Lindberg är Företagarnas regionchef i Norrbotten. Som återvändare till barndomsstaden Luleå känner han extra starkt för Holms konditori, som trots ett ägarbyte nyligen i princip inte förändrats sedan starten på femtiotalet. Det är dit han styr kosan den 4 oktober för att köpa med sig kanelbullar till dagens möten.Lars_Lindberg_rund.png

− Kanelbullens dag är bra för att det blir en enkel och självklar ingång i samtal med kommunen och andra om företagandets betydelse. Jag skulle gärna se fler sådana temadagar som sätter sig i folks medvetande, säger han.

Lars ser fikabröd som en trevlig inramning på ett möte. Det signalerar omtanke.

− Det händer att jag tar med mig bullar även om det är jag som är inbjuden till ett möte. Det är nästan alltid uppskattat och om det blir över finns det alltid någon som kan ta med en bulle hem till barnen eller så, säger han.

Precis som Joakim Sjöstedt anser Lars att det bästa tillbehöret till en kanelbulle är ett glas mjölk.

− Det hänger ihop sedan man var liten, säger han.

Lars berättar att det går utmärkt att kombinera klippklättring med bakning av kanelbullar. Det lärde han sig under studietiden.

− Tricket är att baka riktigt saftiga och sockriga kanelbullar. Vi tog alltid med dem när vi stack ut för att klättra. Man blir riktigt kladdig om händerna och det ger extra fäste. Det är perfekt, säger han.

Taggar
Riks Nyhet Övrigt
Fler nyheter från Företagarna