För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Svag krona bekymmer för småföretagare

Publicerad 24 okt 2023
Nästan varannan småföretagare vill byta ut kronan mot euron, men andelen osäkra är fler bland företagare än bland allmänheten.

Den kopparfärgade enkronan är ett mindre mynt än den silverfärgade som cirkulerade till 2017. Men det är inte bara storleken som krympt. Även värdet på kronan har minskat mot valutorna hos Sveriges viktigaste handelspartners.  

Starkare euro, svagare krona 

På tio år har kronan försvagats med nästan 40 procent mot euron. I tider av turbulens på finansmarknaden brukar små valutor påverkas mycket, men det handlar alltså inte om enstaka år. I vintras spådde många bedömare att kronan skulle stärkas igen, men så har inte skett. I slutet av september hade kronan sedan årsskiftet tappat sju procent i värde gentemot euron. Växelkursen har upprepade gångar gett upphov till rubriker om rekordsvag krona.  Johan_Grip_rund.jpg

− En försvagad och osäker kronkurs mot euron skapar stor osäkerhet för småföretagare och påverkar nästa varannan småföretagare i huvudsak negativt, säger Företagarnas chefsekonom Johan Grip.    

Kronkursen saltar inköpspriser 

I våras frågade Företagarna småföretagare som uppgav att de upplevt likviditetsproblem de senaste 12 månaderna vad som orsakat problemen. Knappt en av fem svarade att de fått likviditetsproblem med anledning av att den svaga kronan gjort att deras inköpspriser ökat (och att de inte kan höja sina priser i paritet med sina kostnadsökningar).   

Den svaga kronan har blåst liv i debatten om Sverige borde gå med fullt ut i det ekonomiska och monetära samarbetet EMU genom att införa euron som valuta.  

I en opinionsundersökning i maj frågade SCB allmänheten följande: Om vi i dag skulle ha folkomröstning om att ersätta kronan som valuta, skulle du då rösta Ja eller Nej till att införa euron som valuta i Sverige? Svaren visar att opinionen för euron ökat: 30,6 procent svarade att de skulle rösta ja, 50,5 procent nej och 18,9 procent att de inte visste.  

Fler företagare positiva till euron 

Nu har Företagarna ställt samma fråga till Sveriges småföretagare. Det är tydligt att det är fler som skulle rösta ja (46 procent) än nej (30 procent). Samtidigt är det ingen majoritet för eller emot och det är fler företagare som inte vet hur de skulle svara (24 procent) än i befolkningen som helhet, jämfört med SCB:s undersökning i våras.  

− Av de som skulle rösta ja säger 94 procent att de instämmer, helt eller delvis, i påståendet om att det viktigaste skälet till att införa euron som valuta är för att kronan inte ska fortsätta tappa i värde mot euron, säger Johan Grip. 

Så tycker småföretagarna om euron.

Undersökningen finner inte heller något stort stöd för att den svaga kronan skulle gynna företagandet genom att efterfrågan på exporten ökar.  

– Det finns företag som kan dra nytta av den svaga kronkursen, men det är bara 7 procent som säger att de i huvudsak påverkas positivt, mot 46 procent som säger att de i huvudsak påverkas negativt. 14 procent säger att de påverkas lika mycket positivt och negativt och 24 procent påverkas inte alls, säger Johan Grip. 

Nästan varannan företagare påverkas negativt av en kronförsvagning mot euron.

Få företagare ser euron som en viktig fråga 

Samtidigt visar Företagarnas undersökning att drygt sex av tio av företagare anser att frågan om att bli fullvärdiga medlemmar i EMU och införa euron som valuta inte är så viktig (eller alls viktig) för deras företag. Endast tre av tio anser att frågan om att inför euron är viktig eller mycket viktig.   

– Att byta valuta handlar om mer än att säkra en växelkurs mot euron. Även bland dem som påverkas negativt av den svaga kronan är det bara sex av tio som vill byta till euro. Det tyder på att många ändå ser att en oberoende centralbank och en självständig penningpolitik har andra värden, säger Johan Grip.  

 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna