För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

”Min butik är inget skafferi”

Publicerad 12 sep 2023
Ica-handlaren Anders Wallers Facebookinlägg om åldersgräns i snabbkassorna blev viralt, men i reaktionerna anar han att många missförstår utmaningarna för dagligvaruhandeln.
Anders Waller driver Ica Supermarket Alen i Söderhamns centrum.

Ica Supermarket Alen ligger i Söderhamns centrum, med en grund- och en gymnasieskola i närheten. Många ungdomar handlar i butiken. Det är roligt, tycker handlaren Anders Waller. Men myntet har en baksida. I fjol införde butiken 18-årsgräns i snabbkassorna med självbetjäning. Orsaken är stölder. Sådana 18-årsgränser har blivit allt vanligare i dagligvaruhandeln. Det finns till och med butiker som gått längre och avskaffat snabbkassorna med hänvisning till stölder.

− Hos oss har det varit vanligt att ungdomar står i klungor vid snabbkassorna. Det upplevs rörigt för andra kunder. Vi har också sett på övervakningsfilmer hur en del unga struntar i att scanna alla varor. Om lampan för kontroll blinkar är de snabba på att räcka över varorna de inte betalat till kompisar och säga att det är deras, säger Anders.

Tusentals reaktioner på Facebook

Ica Supermarket Alen har en stor följarskara på Facebook och postar regelbundet erbjudanden och information. Inför skolstarten lade Anders upp ett inlägg med en bild på skylten där det står att det är 18-årsgräns i snabbkassorna. Just den här gången blev responsen större än vanligt. Mycket större. Inlägget delades friskt och fick långt över tusen reaktioner och lika många kommentarer, samt en astronomisk räckvidd.

Det var både ris och ros i kommentarerna.

− Vid början av varje läsår brukar det bli extra stökigt så vi ville uppmärksamma åldersgränsen nu när det kommer nya elever till stan så att deras föräldrar kan prata om det hemma. Det gick väl över förväntan, skrockar Anders.

Anders bemästrade Facebook-stormen från fjällstugan.

Inte bara ungdomar som stjäl

Han är noga med att poängtera att det inte bara är ungdomar som snattar i butiker – det som numer heter ringa stöld. Nyligen skapade Anders ”Arga snickaren” Öfvergård rubriker när han åtalades och dömdes i tingsrätten till dagsböter för ringa stöld. Han hade inte läst av köttförpackningar med självscanningshandtaget.

− Vi har färre problem med scanningen med handtagen. Med dem identifierar du dig som kund innan du börjar handla och ingår också ett avtal med butiken så det är enkelt att reda ut vad som gäller. Det är svinnet och stöket vid snabbkassorna som varit vårt problem, säger han.

Facebook-posten blev en riktig snackis och Anders har varit med i både lokalnyheterna i SVT och i TV4:s Efter fem för att prata om den, men bakom det virala inlägget finns en annan, allvarligare verklighet som han gärna vill lyfta.

− Jag har fått otroligt mycket stöd, men jag stör mig samtidigt på de som menar att det väl inte är hela världen om någon stjäl lite från en stor ICA-butik som täljer guld. Min butik är inte någons skafferi där det går att plocka åt sig varor och branschens marginaler krymper, säger han.  

Butikerna i skottgluggen

Anders anser att dagligvaruhandeln oförtjänt hamnat i skottgluggen för att matpriserna stigit. I våras kallade till exempel finansminister Elisabeth Svantesson till sig de ledande företrädarna för de tre stora livsmedelskedjorna för att prata om priserna.

− Det händer att mina kollegor blir hotade och att folk tar ut frustration över prisökningarna på oss, som om inte vi också märker av de stigande priserna, säger han.

Enligt Anders leder de ekonomiskt bistrare tiderna till att kunderna drar ner på inköpen. Om en butik tappar en extravara per kund adderar det till stora belopp i minskade intäkter. Dessutom blir inköpen dyrare eftersom kronan är så svag gentemot euron. Ovanpå det har elen som driver bland annat kyl- och frysdiskar blivit dyrare, liksom hyrorna som indexeras upp med inflationen och transporterna som påverkas av dyrare drivmedel.

 − Dagligvaruhandelns marginaler är inte så höga som folk tror. De cirka tre procent som vi har kan slarvas bort rätt enkelt om man inte ständigt har koll på verksamheten och skruvar på allt. Det vore bra om det också uppmärksammades, säger han.

Fler nyheter från Företagarna