Hållbar servering av snabbmat – följ alla krav

Mindre nedskräpning, mer hållbara material och alltmer återanvändning. Kraven på caféer, foodtrucks, kiosker, snabbmatsrestauranger och liknande serveringsställen har ökat under de senaste åren i takt med att ny lagstiftning börjat gälla – och mer är på väg.
− Resan mot en mer hållbar och cirkulär ekonomi går snabbt och det är mycket att hålla reda på för de mindre företagen. Många ligger i framkant och vill tänka nytt, men samtidigt gäller det att hålla koll på detaljbestämmelser som man måste följa, säger Jennie Albinsson, Företagarnas näringspolitiska expert med inriktning på miljö och hållbarhet.
Se upp för miljösanktionsavgifter
Sedan årsskiftet 2024 är det krav på att den som tillhandahåller 150 eller fler engångsmatlådor och engångsmuggar i snitt per dag måste erbjuda kunden möjligheten att få sin beställning i en återanvändbar matlåda eller mugg. Om serveringsstället inte uppfyller kraven vid en tillsyn kan det bli ålagt att betala en miljösanktionsavgift på 10 000 kronor.
Kommunens tjänstepersoner som gör tillsynen ska inte avgöra om det är en allvarlig överträdelse. Sanktionen, som kan sägas vara en administrativ, straffliknande avgift, ska påföras oavsett om överträdelsen beror på att företagen agerat avsiktligt, med oaktsamhet eller på grund av misstag eller genom okunskap.
Förordning om förpackningar och förpackningsavfall
Vad är engångsmatlådor och engångsmuggar?
Vad är då en engångsmatlåda och vad skiljer den från exempelvis en engångstallrik och liknande? Enkelt uttryckt kan man skilja en matlåda från en tallrik genom att det förstnämnda är ett kärl och det sistnämnda ett fat. Papper eller plast som svepes runt en smörgås, en glass eller en hamburgare kallas för flexibelt omslag och klassas inte som en engångsmatlåda. Därför omfattas de inte av kravet på matlådor.
Mer precist stadgar förordningen om engångsprodukter att en engångsmatlåda, med eller utan lock, är avsedd för mat som konsumeras direkt, utan att först behöva tillagas, kokas eller värmas upp. En mugg är en engångsprodukt som kan kallas glas, kopp eller mugg, med eller utan lock, som är avsedd för varm eller kall dryck som vanligtvis dricks direkt ur densamma.
Undantag från kravet på återanvändbara alternativ
Det finns undantag från kravet på att erbjuda återanvändbara matlådor och muggar.
Ett undantag gäller serveringsställen som använder engångslådor och muggar som helt och hållet består av papper eller kartong som inte har modifierats kemiskt på något sätt som fördröjer nedbrytningen. Om pappersmuggen eller matlådan har plastfoder eller plastbeläggning på ytan gäller inte undantaget. Det spelar ingen roll hur lite plast som engångsprodukten innehåller. Däremot är engångsmuggar som innehåller mer än 15 procent plast förbjudna att sätta på marknaden sedan 1 januari 2024.
Ett annat undantag – än så länge – gäller för serveringsställen som tillhandahåller dryck eller snabbmat i färre än 150 engångsmuggar och matlådor. Det är upp till serveringsstället att ha rutiner för att säkerställa att de inte tillhandahåller fler än 150 engångsmatlådor och muggar per dag i genomsnitt. Dock kommer gränsen att justeras från och med 1 januari 2026 så att undantaget bara gäller för dem som tillhandahåller färre än 75 engångsmuggar eller engångsmatlådor.
Ytterligare ett undantag är av mer teknisk art. Om all snabbmat eller dryck som säljs till kund är färdigförpackad av en från säljaren oberoende aktör i distributionskedjan behöver säljaren inte följa kraven. Undantaget upphör 1 januari 2027.
Vad menas med att erbjuda alternativ?
Sedan var det detta med att erbjuda återanvändbara kunderna alternativ i form av återanvändbara matlådor och muggar. Vad betyder det?
− Det lagstiftningen säger är att serveringsstället som använder engångslådor och muggar ska erbjuda kunderna återanvändbara matlådor och muggar. Enligt Naturvårdsverket betyder erbjuda i det sammanhanget att återanvändbara alternativ ska vara fysiskt tillgängliga på försäljningsstället, för att kunna lämna dessa till konsumenter. Det är kommunerna som avgör om serveringsstället lever upp till det, säger Jennie Albinsson.
Det finns även krav på att försäljningsstället ska informera konsumenterna om fördelarna med att minska antalet engångsmatlådor och engångsmuggar och den miljöpåverkan de ger upphov till.
Återlämning och rotation
I förordningen om engångsprodukter finns inga krav på vad en återanvändningsbar matlåda eller mugg ska vara gjord av för material. Valet ska falla på sådana som har så liten negativ effekt som möjligt på människors hälsa och miljön.
För att uppfylla kraven räcker det dock inte att bara erbjuda återanvändbara matlådor och muggar och informera om nackdelarna med engångsalternativen. Det krävs även att serveringsstället gör en aktiv insats för att försöka åstadkomma att de återanvändningsbara alternativen också används flera gånger, att det sker flera rotationer som det heter på förordnings-svenska. Det kan handla om att samla in och diska matlådor och muggar eller att erbjuda rabatt om kunden tar med sig en mugg tillbaka.
− Ett sätt att göra en aktiv insats för att de återvinningsbara alternativen ska rotera är att anlita en extern aktör som har ett system för återanvändning, säger Jennie Albinsson.
I förordning om producentansvar för förpackningar definieras system för återanvändning av förpackningar som organisatoriska, tekniska eller finansiella arrangemang som säkerställer att återanvändbara förpackningar gör flera rotationer.