För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Johan Grip Lagstiftad 35-timmars arbetsvecka – ett uruselt förslag

Publicerad 15 aug 2024
Om dålig tajming för policyförslag vore en OS-gren skulle Socialdemokraternas förslag om lagstiftad arbetstidsförkortning vara en vinnarkandidat, skriver Johan Grip.
Företagarnas chefsekonom Johan Grip. Foto: Oskar Omne.

Utgångspunkten kunde inte vara sämre: i ett läge där konkurserna ökar och Sveriges småföretag kämpar med kompetensbrist, höga kostnader och en historiskt svag efterfrågan vill Socialdemokraterna lagstifta om förkortad arbetstid. I detta läge lägger S alltså fram ett förslag som innebär att arbetsgivare de facto skulle behöva betala mer per arbetad timme för heltidstjänster. 

När vi på Företagarna innan sommaren ställde frågan till över tusen företagare (med bred representation sett till olika branscher och över hela landet) svarade över hälften av företagen med heltidsanställda att en ny lag med 35-timmars arbetsvecka, med bibehållen lön för de anställda, skulle försämra deras redan pressade marginaler. 

I samma undersökning svarar var fjärde företagare att de skulle behöva dra ned på verksamheten om lagförslaget blir verklighet och var femte att de skulle behöva dra ned på personalstyrkan och även överväga att helt lägga ned verksamheten. Det är svart på vitt resultat som borde få Socialdemokraterna att dra i nödbromsen.

Förkortad arbetstid kräver ökad produktivitet

Förslagen duggar nu tätt om olika former av arbetstidsförkortning, men lika vanliga är missförstånden kring vad som krävs för att det ska bli möjligt. Förkortad arbetstid är ett utfall som möjliggörs av ökad produktivitet, det krävs alltså att företag och deras anställda först skapar det värde som sedan kan tas ut som antingen högre lön eller minskad arbetstid. Och både viljan och möjligheten att ta ut produktivitetsökningar som minskad arbetstid kommer att variera mellan såväl anställda som mellan branscher och företag. 

I vissa fall kanske arbetstiden inte kan kortas varje dag eller vecka utan i stället tas ut som längre semester, medan i andra fall kan individen föredra att ta ut produktivitetsökningen som högre lön. Det måste få vara en förhandling mellan arbetstagare och arbetsgivare som tar hänsyn till lokala förutsättningar och de anställdas preferenser kring mer fritid eller utökat konsumtionsutrymme.

Äventyrar jobb och verksamheter

Det finns knappt någon företagare som inte upplever att det är svårt att hitta lämplig personal och fler företagare svarar att de hellre skulle sänka sin lön för att rädda sitt företag än att säga upp personal (Småföretagsbarometern 2024). 

Om dålig tajming för policyförslag vore en OS-gren skulle Socialdemokraternas förslag om lagstiftad arbetstidsförkortning vara en vinnarkandidat. Om förslaget blir verklighet riskerar Sverige att förlora inte bara potentiella arbetstillfällen utan även existerande arbetstillfällen och i värsta fall att hela verksamheter lägger ned. 

Om Socialdemokraterna faktiskt vill skapa de förutsättningar som krävs för ett ökat välstånd som kan tas ut som antingen högre lön eller mer fritid, måste de backa från förslaget om lagstiftad 35-timmarsvecka och i stället gå fram med ett förslag om att sänka arbetsgivaravgifterna – något som faktiskt kan leda till den framtid de säger sig vilja se.

Taggar

Johan Grip Läs fler krönikor från vår expert

Johan Grip Chefsekonom
Fler nyheter från Företagarna