För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Påverkas ditt företag av 24-månadersregeln för inhyrd personal?

Publicerad 16 aug 2024
Från och med oktober kan företag som har inhyrda arbetstagare behöva erbjuda dem tillsvidareanställning. Vi reder ut vad som gäller för dig som anlitar bemanningsföretag och konsulter.
Har ditt företag inhyrda arbetstagare som har rätt att få erbjudande om att bli tillsvidareanställda? Foto: Getty Images.

För snart två år sedan, 1 oktober 2022, började en ändring i lagen om uthyrning av arbetstagare att gälla. Lagen kallas ibland även för uthyrningslagen och inhyrningslagen.  

Lagändringen kallas för 24-månadersregeln och innebär att en arbetstagare som genom uthyrning varit placerad på samma driftsenhet hos ett kundföretag i sammanlagt mer än 24 månader under en period om 36 månader ska erbjudas tillsvidareanställning hos företaget.  

Om kundföretaget inte vill erbjuda tillsvidareanställning kan det i stället betala den inhyrda arbetstagaren en ersättning som uppgår till två månadslöner. 

Podden Juristerna Svarar #28: Hur fungerar uthyrning av personal? 

24-månadersregeln gäller för inhyrd personal 

Vilka omfattas då av 24-månadersregeln? Gäller den alla personer som utför arbete i ett företag utan att ha sin anställning i det? Nej, även om det finns gråzoner (mer om dem senare) så är det en speciell kategori arbetstagare som omfattas av 24-månadersregeln. Karin_Berggren_rund_liten.png

 − 24-månadersregeln finns i lagen om uthyrning av arbetstagare. Läser man den står det att den gäller arbetstagare som är anställda av bemanningsföretag i syfte att hyras ut till kundföretag för arbete under kundföretagets kontroll och ledning, säger Företagarnas chefsjurist Karin Berggren

Lagen föreskriver även att den som är inhyrd ska ha varit placerad på samma driftsenhet för att kvalificera sig för anställning enligt 24-månadersregeln. Det är en term som återfinns i lagen om anställningsskydd (LAS) och är i normalfallet en geografisk indelning: en butik, ett kontor eller en fabrik. 

Hur definieras en driftsenhet? 

Kundföretagets ansvar att hålla koll 

En viktig poäng med 24-månadersregeln är att det är förhållandet mellan kundföretaget och den av bemanningsföretaget uthyrde arbetstagaren som regleras av lagen. Om en och samma person har arbetat för olika bemanningsföretag på ett och samma kundföretag (och på samma driftsenhet) är det alltså dennes sammanlagda tid i kundföretaget som räknas.  

− Det är du som företagare som har inhyrd personal som måste ha koll på hur länge de jobbat i din verksamhet. Om de uppfyller 24-månadersregeln är det du som ska erbjuda dem en tillsvidareanställning, eller betala ut en ersättning motsvarande två månadslöner, säger Karin Berggren.  

Lämna skriftligt erbjudande 

Enligt lagen ska kundföretaget lämna erbjudandet om tillsvidareanställning senast en månad efter det att tidsgränsen överskridits. Om företaget inte vill erbjuda anställning utan i stället väljer att betala två månadslöner ska betalningen ske inom samma tid som erbjudandet skulle ha lämnats, det vill säga senast en månad efter det att tidsgränsen överskridits.  

− Den inhyrda arbetstagaren måste få ett konkret erbjudande att ta ställning till. I erbjudandet ska alla anställningsvillkor framgå. så att den inhyrde kan välja. Genom ett skriftligt erbjudande dokumenterar du som kundföretag att du uppfyllt ditt åtagande enligt lagen. Du som kundföretag får bestämma inom vilken tidsfrist arbetstagaren måste svara på erbjudandet, men det behöver vara en skälig betänketid, säger Karin Berggren. 

Måste jag erbjuda inhyrd personal anställning?

Detta händer vid ett ja eller ett nej 

Om arbetstagaren tackar ja till erbjudandet om tillsvidareanställning upphör dennes anställningen hos bemanningsföretaget utan särskild åtgärd när anställningen hos kundföretaget tillträds. Det är alltså inte aktuellt med en uppsägningsperiod. Därför är det bra att du som kundföretag informerar bemanningsföretaget om att den uthyrda arbetstagaren valt att ta anställning i ditt företag.  

Om arbetstagaren tackar nej till erbjudandet om tillsvidareanställning kan hen fortsätta att arbeta på kundföretaget som uthyrd av bemanningsföretaget. Någon ny 24-månadersperiod påbörjas inte då, eftersom den som är inhyrd av bemanningsföretaget redan fått en möjlighet att bli anställd i kundföretaget.  

Den uthyrda arbetstagaren kan även fortsätta att arbeta för kundföretaget om det betalar en ersättning till arbetstagaren som motsvarar två för arbetstagaren aktuella månadslöner i stället för att erbjuda en tillsvidareanställning.  

Vad gäller för konsulter? 

Räknas jag som bemanningsföretag?

Många företag anlitar konsulter som utför arbeten. Det är inte ovanligt att ett konsultuppdrag kan sträcka sig över en lång tid. Men det finns ändå skillnader mellan sådana upplägg och de som faller inom ramarna för 24-månadersregeln för uthyrning av arbetstagare.  

En konsult arbetar på entreprenad och är till skillnad från inhyrd personal från ett bemanningsföretag en egenföretagare eller en anställd hos ett konsultföretag som tillhandahåller specialiserade tjänster på uppdragsbasis. Konsulter som arbetar direkt under ett uppdragsavtal arbetsleds inte och kontrolleras inte av företaget där konsulten utför uppdrag.  

− Konsulter har inte samma lagskydd som inhyrd personal. Men det kan finnas gränsdragningsfrågor. Det är därför viktigt att avtalet mellan företagen är tydliga med om det är fråga om konsultuppdrag eller inhyrning av arbetskraft. Om ett konsultuppdrag inte är tydligt definierat i ett avtal kan det bli en tolkningsfråga. Från fackligt håll kan det säkert bli principiellt intressant att driva några fall, säger Karin Berggren. 

Fler nyheter från Företagarna