För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Repar sig ekonomin i höst?

Publicerad 7 aug 2024
Många företagare väntar på att ekonomin ska ta fart och ge företaget en skjuts. Vad är att vänta under hösten?

Augusti inleddes med rejäl oro på börserna. Chockvågor sändes ut från Japan där en modest styrräntehöjning kombinerad med svaga jobbsiffror och annan skral ekonomisk statistik från USA fick Tokyos aktiekursindex (Topix) att rasa 12 procent innan det studsade upp igen. Ringarna på vattnet spred sig över världen och fick en stor del av Stockholmsbörsens värdeökning i år att försvinna, innan den började återhämta sig. 

Orosmoln på bred front

Kanske är faran över för denna gång, men den som letar efter orosmoln som kan påverka börsen behöver inte leta länge: Geopolitiska spänningar i Europa, Mellanöstern och Sydostasien, nyktrare förväntningar på avkastningen av gigantiska investeringar i artificiell intelligens (AI) och ett skifte hos analytiker bort från att se svag ekonomisk aktivitet som goda tecken på att inflationen ger med sig till att i stället indikera problematiskt svag tillväxt. Men å andra sidan finns det alltid risker. 

− Jag vet inte vad som kommer att hända med börsen i framtiden, men det vet ingen annan heller. Det enda jag vet är att de som uttalar sig självsäkert om att en enskild aktie eller börsen som helhet kommer att gå upp eller ned med si eller så mycket ofta har något att vinna på att säga just det, säger Företagarnas chefsekonom Johan Grip.  

Hans bästa råd till alla som har pengar investerade på börsen är att ha is i magen.  

− Försök att inte falla för flockbeteendet som kännetecknar kraftiga kursrörelser, för risken är stor att både du och din avkastning blir nertrampade på vägen, säger han.   

Det går en företagarlinje mellan nu och framtidens tillväxt

Inled hösten med finansiell prepping  

Johan Grip menar att börsoron som inledde augusti är en bra påminnelse om att det är viktigt att både som företagare och privatperson planera sin ekonomi för att klara en framtid som präglas av oro och osäkerhet i omvärlden.  

− Passa på att fundera på hur riskerna som omgärdar allt ifrån oljepriser, arbetsmarknad, ränta och börsen påverkar din och ditt företags ekonomi. Med det som utgångspunkt bör fokus inte vara på att försöka förutspå framtiden utan på hur du kan påverka din egen situation så att du inte drabbas av dåliga utfall i framtiden. En slags finansiell ”prepping”, säger han. 

Optimismen slår rot 

Många småföretagare väntar på goda nyheter efter år av problem och motgångar. Först pandemin, sedan elprischocken och den vidare kostnadskrisen med höga räntor och svag efterfrågan. Både konsumenter och företagskunder är alltjämt försiktiga. Men det har börjat ljusna. Optimismen börjar slå rot och Riksbanken har inlett en serie styrräntesänkningar. 

Nyligen kom Konjunkturinstitutet (KI) med en uppdatering av läget och betonar i den att konjunkturbilden inte påverkats av turbulens på finansmarknaderna i början av augusti. Även om hushållens konsumtion och även BNP minskade något under andra kvartalet ökade sysselsättningen marginellt. Sammantaget bedömer KI att konjunkturen börjar återhämta sig senare i år och att arbetslösheten vänder nedåt. Lågkonjunkturen spås hålla i sig även 2025 men osäkerheten i prognoserna om återhämtningen är stor. För att hjälpa den på traven önskar KI att Riksbanken går snabbare fram med de aviserade räntesänkningarna.  

− Att Riksbanken förväntas sänka räntan i augusti är både förväntat och glädjande för alla de företag som drabbats hårt av en mycket svag efterfrågan från hushållen. Många företag som klarat sig igenom de senaste årens stålbad har av förståeliga skäl en hårt pressad ekonomi, men de är förhoppningsvis väl rustade för att växla upp när konjunkturen väl vänder, säger Johan Grip. 

Låg inflation sätter press på Riksbanken.

Jävlaranamma lyfter Sverige  

Under juli och augusti har världens bästa idrottare gjort upp om medaljerna i Paris, men det är inte bara i OS som personer och länder kämpar om att vara i topp. Konkurrensen om talanger och resurser känns igen från näringslivet. Precis som så ofta inom idrotten krävs bredd för att nå spets i företagandet och skillnaden mellan att stå på prispallen eller hyllas i affärspressen och vara en i mängden med nog så imponerande meriter kan vara hårfin. 

− Om vi ska ta med oss något positivt ur de senaste årens kriser, konkurser till trots, är det att svenska småföretagare har visat upp ett imponerande jävlaranamma genom allt detta. Sveriges småföretagare är mina och Sveriges riktiga hjältar, säger Johan Grip. 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna