För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Riksbanken är för försiktig med räntan

Publicerad 21 aug 2024
Företagarna vill se en snabbare takt i justeringen av styrräntan så att hushållens köpkraft kan börja komma tillbaka, eftersom inflationen har kommit ner under Riksbankens mål.
Företagarnas chefsekonom Johan Grip intervjuas av ekonomikanalen EFN:s programledare Samantha Coard. Foto: Skärmbild EFN.

Förutsägbarhet. Lugn. Inte skapa onödig oro. Det är några argument som anförs till stöd för Riksbankens besked i måndags om att justera ned styrräntan med 25 punkter, från 3,75 procent till 3,50 och signaler att mer är att vänta under hösten, i stället för att göra en större sänkning direkt. Men det är argument som Företagarnas chefsjurist Johan Grip inte gav mycket för när han gästade ekonomikanalen EFN på tisdagen.

− Jag tycker att det låter jättekonstigt. Det kan man ju bara kommunicera och säga att nu ser vi i våra prognoser att inflationen kommer att hålla sig kring målet men inte stanna under, därför sänker vi med femtio punkter. Det hade gått alldeles utmärkt att göra det om man kommunicerar det kart och tydligt, sade han i intervjun.

Låg inflation sätter press på Riksbanken

Företagarna vill se en snabbare takt i justeringen av styrräntan så att hushållens köpkraft kan börja komma tillbaka, eftersom inflationen har kommit ner under Riksbankens mål. När efterfrågan är så låg som den är i svensk ekonomi nu skapas färre arbetstillfällen samtidigt som redan hårt prövade företag påverkas negativt.

− Företagare kan behöva dra ner på sin egen lön eller säga upp personal och i värsta fall så går företagen i konkurs. Vi har ju sett att konkurserna har ökat väldigt mycket. Det är priset man betalar för att inte sänka räntan tillräckligt snabbt, säger Johan Grip.  

Se hela inslaget på ekonomikanalen EFN: Företagarna kritiserar Riksbankens duvaktighet

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna