För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Sommarens prisnivå talar för sänkt styrränta

Publicerad 14 aug 2024
Inflationsstatistiken talar för en styrräntesänkning nästa vecka.
Foto: Getty Images.

Nästa vecka, måndag 19 augusti, sammanträder Riksbankens direktion och fattar beslut om styrräntan. Ett beslut som blir offentligt dagen därpå. Om det blir en sänkning av styrräntan tillämpas den nya nivån från 21 augusti. Och att det blir en sänkning är så gott som samtliga bedömare eniga om, så länge inte något mycket oväntat inträffar.

Juli månads KPIF i linje med förväntan

På onsdagsmorgonen var blickarna därför riktade mot Statistiska centralbyrån som presenterade juli månads konsumentprisindex. Det blev ingen dramatik. KPI i juli var 2,6 procent. Det är en liten ökning med 0,1 procent från juni till juli. Under motsvarande period i fjol var priserna oförändrade.

Konsumentprisindex med fast ränta (KPIF) var 1,7 procent i juli. Det är en ökning från juni då den var 1,3 procent, men alltjämt under två procent, som är Riksbankens inflationsmål.

− KPIF kom in helt i linje med förväntan och inom variationsbandet för inflationsmålet, säger Företagarnas chefsekonom Johan Grip.

Håll inflationen på målet

Riksbankens räntehöjningar har haft effekt och slagit med full kraft mot hushållen ekonomi och därmed mot efterfrågan på företagens varor och tjänster. Nu krävs sänkningar för att inte ekonomin ska tyngas av för stram penningpolitik, säger Johan Grip.

− Det Riksbanken behöver ta fasta på nu är att inflationen inte får understiga inflationsmålet varaktigt som den gjorde en lång tid innan inflationsshocken. Därför behöver de gå fram med räntesänkningar som gör att hushållen återfår sin köpkraft och inflationen kan hållas på, inte under, målet.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna